Economie Duitsland "definitief' uit het dal

BONN, 29 DEC. De economische recessie in Duitsland is achter de rug. Er is een goede kans dat het economisch herstel het komende jaar doorzet en in de loop van het jaar aan kracht wint. Dit heeft de Duitse minister van economische zaken, Günther Rexrodt, gisteren gezegd. Volgens hem is duidelijk geworden dat de Duitse economie definitief uit het dal is. Twee belangrijke Duitse branche-organisaties, de associatie van Duitse spaarbanken en de verenigde Kamers van Koophandel, toonden zich gisteren voorzichtiger over het economisch herstel.

Minister Rexrodt verwacht voor het komende jaar een economische groei in Duitsland van een half tot één procent. Volgens hem kan de oplossing voor het werkloosheidsprobleem alleen gevonden worden in de strijd tegen korte en inflexibele werktijden. De werkloosheid bedraagt in Duitsland 8,9 procent van de beroepsbevolking, en zal ondanks het opleven van de economie ook in 1994 blijven stijgen.

Rexrodt werd in zijn optimisme over de economie gesteund door het leidende economische onderzoeksinstituut RWI en de Bundesbank. Volgens Otmar Issing, lid van het bestuur van de centrale bank, is de Duitse economie weer op de juiste koers. Issing zei in 1994 een gemiddelde inflatie te verwachten van rond drie procent, tegen 4,1 procent gemiddeld over het afgelopen jaar.

De voorzitter van de verenigde Kamers van Koophandel (DIHT), Hans Peter Stihl, plaatste gisteren kanttekeningen bij het optimisme van Rexrodt. Volgens hem kan het keerpunt in de Duitse conjunctuur alleen worden bereikt wanneer het bedrijfsleven weer voldoende vertrouwen krijgt in de economie om de investeringen op te schroeven.

“Het is waar dat er een opleving is van de particuliere consumptie en de buitenlandse orders voor het bedrijfsleven, maar dat is niet genoeg om al van een keerpunt te spreken”, zei Stihl. Hij vergeleek Rexrodt met een vogel die al zingt voordat het ochtendgloren is aangebroken. “Onze structurele economische problemen zijn nog verre van opgelost.”

De Associatie van Duitse spaarbanken liet gisteren weten er weliswaar geen reden meer was voor pessimisme over de Duitse economie, maar dat de economische situatie “nog steeds instabiel” is. De organisatie verwacht dat pas halverwege 1994 het economische dal definitief achter de rug is. Bovendien betwijfelt zij of de oplevende economie de werkloosheid kan verminderen. (Reuter, DPA)