Den Helder nog met lege handen in basketbalweek

HAARLEM, 29 DEC. Het optreden van Den Helder is bij de twaalfde Haarlemse Basketbalweek beperkt gebleven tot twee opeenvolgende dagen en twee onnodige nederlagen. De daaruit voortvloeiende strijd om de zevende plaats op nieuwjaarsdag is even teleurstellend als onaantrekkelijk. Wel kan de winnaar van de Nederlandse 'Final Four' zich erop beroemen voor in totaal 6.000 toeschouwers te hebben gespeeld. Gisteren zaten er 3.300 kijkers op de tribunes en die zagen van Helderse kant opnieuw een enerverende slotfase na een slecht begin.

Na afloop van het eerste duel zei de Helderse coach Meindert van Veen dat zijn ploeg Zagreb had laten ontsnappen: “Dan moeten we nu maar van Canada winnen.” Maar na ruim tien minuten van het duel tegen de Noordamerikanen prijkte er gisteren al weer een achterstand van circa twintig punten op het scorebord. De Canadezen demonstreerden met de kleine guards McMahon (goed voor acht steals), Johnson en Vickery en met de voor deze sport niet grote forwards Jackson (1,92 meter) en Walton (1,92) dat basketbal beslist niet alleen iets is voor mensen van twee meter en meer. Zij zorgden voor 70 procent van de productie, dertien keer met een driepunter.

“Ik vond dit Canadese team beter dan Zagreb”, keek Van Veen terug. “Dat betekent dat we het op de openingsdag hebben laten liggen. Ik ben blij dat we na zo'n achterstand nog zo goed zijn teruggekomen en dat we er nog een wedstrijd van hebben gemaakt, maar het is uiterst teleurstellend dat we hier hooguit zevende kunnen worden. Meer weet ik er nu ook niet van te zeggen.” Zijn pupillen kregen voor die vechtlust de complimenten van de Canadese bondscoach Shields, die ook vol lof (“sfeerverhogend en mooi vlak”) was over de rode, kunststoffen vloer. “Twee keer op rij”, zei Shields“ maakten ze een achterstand van 22 punten goed en in beide duels hadden ze de laatste kans op de winst. Vroeg of laat ga je zo'n pot winnen.”