China voert importquota in

De Chinese autoriteiten hebben een maximum vastgesteld voor de invoer van achttien produkten, waaronder auto's, motoren en videorecorders. De handelsbeperkingen treden op 1 januari 1994 in werking, zo heeft het Chinese ministerie van buitenlandse handel bekendgemaakt.

Reden is dat als gevolg van de forse economische groei de invoer dit jaar enorm is toegenomen. Daardoor boekt het land voor het eerst sinds vier jaar een tekort op zijn handelsbalans. Over de eerste elf maanden van 1993 bedraagt het negatieve saldo 7,7 miljard dollar. In deze periode is de export vanuit China met 6,2 procent toegenomen tot 78,2 miljard dollar en de import met 27,8 procent tot 85,9 miljard dollar.

China verwacht dat de totale waarde van zijn buitenlandse handel (in- en uitvoer) over het gehele jaar zal uitkomen op 192 miljard dollar (365 miljard gulden). Dat moet in 1994 totaal 200 miljard dollar worden, zo heeft de minister van buitenlandse handel, Wu Yi, verklaard. Om dat te bereiken willen de Chinese autoriteiten ook de uitvoer stimuleren door bedrijven niet langer te verplichten om de ontvangen deviezen aan de staat af te dragen.

Het wisselkoerssysteem van de Chinese munt wordt per 1 januari vereenvoudigd. Het stelsel van twee koersen voor de renminbi yuan - waarvan er officieel (als rekeneenheid) 5,8 in een Amerikaanse dollar gaan en aan het bankloket 8,7 - wordt vervangen door één zwevende koers.