China laat koers van yuan vanaf 1 januari zweven

PEKING, 29 DEC. De Chinese regering heeft besloten de nationale munt, de yuan, vanaf 1 januari te laten zweven.

Het op vraag en aanbod gebaseerde systeem vervangt het huidige systeem met twee koersen. Dit heeft de centrale bank vandaag bekendgemaakt. China hanteert nu een officiële koers, voor het buitenlandse betalingsverkeer en buitenlanders in China, van 1 Amerikaanse dollar tegen 5,8 yuan. Tevens bestaat er een vrije-marktkoers voor binnenlands gebruik van 1 dollar tegen 8,7 yuan. Xinhua maakte niet duidelijk hoe beide koersen zullen worden omgezet in een nieuwe koers. De invoering van een zwevende koers houdt verband met China's wens om toe te treden tot de GATT (Algemene Overeenkomst voor Tarieven en Handel). De Gatt beschouwt het nu geldende wisselkoersbeleid als een beperking van de handel.