CDA-Oirschot wil dat wethouders aftreden

OIRSCHOT, 29 DEC. Het CDA in Oirschot dreigt vrijdag het vertrouwen op te zeggen in de wethouders van de gemeente, die beide partijgenoten zijn. De wethouders, A. van Brunschot en G. van de Wal, willen de komende gemeenteraadsverkiezingen ingaan op een eigen lijst, omdat hun partij ze niet opnieuw verkiesbaar wilde stellen. Dat is voor de fractie onaanvaardbaar.

De twee zijn respectievelijk twintig en vierentwintig jaar aan het bewind in de gemeente. Bij aanvang van de huidige termijn was met hen afgesproken dat het de laatste zou zijn, en dat het daarna tijd zou zijn voor de door fractie gewenste doorstroming. Maar het idee afstand te moeten doen van het ambt werd de twee toch teveel. Op 1 december dienden ze een voorlopige aanvraag voor een eigen lijst in.

Het raadslid F. van der Staak (CDA): “De fractie heeft de heren nadrukkelijk verzocht op hun schreden terug te keren. Nu zij dat niet hebben gedaan zeggen we het vertrouwen in hen op.” De oppositie zal een motie van wantrouwen zeker steunen. Een half jaar geleden had P. Maas (PvdA) al een aanvaring met de wethouders.

Hij betichtte Brunschot toen van onbetamelijkheid bij de aankoop van een stuk grond. De wethouder had zelf een deel gekocht van een terrein dat de gemeente op het oog had, en betaalde daarvoor per vierkante meter nog geen tiende van de prijs die de gemeente voor de rest van het perceel neer moest tellen, aldus Maas. Van de Wal was met grondzaken in zijn portefeuille, medeverantwoordelijk. “In de vier jaar dat ik hier zit regende het affaires. Een zwager van Brunschoten die onder een bestemmingsplan uitkomt, gesjor met regels, truukjes om onder voorschriften uit te komen. Als je maar in de buurt van de wethouder zit, zit je goed zeggen ze hier in Oirschot.”

Het raadslid van de CDA Van der Staak ontkent dat de fractie van de wethouders af wil op andere gronden dan hun lijstinitiatief. “Tot 1 december hebben zij het volledige vertrouwen van de fractie gehad.”