Aanvaring Menem en Sabato

BUENOS AIRES, 29 DEC. Ernesto Sabato, de bekendste Argentijnse schrijver, heeft gisteren geprikkeld gereageerd op de beschuldiging van president Carlos Menem dat hij een communist zou zijn.

“Ik begrijp dat hij een communist is”, zei Menem vorige week tegen een radiostation. “Hij is een groot schrijver maar hij heeft geen idee van wat er in de wereld en ons land gebeurt”. Sabato reageerde met een ingezonden stuk in het dagblad Clarn. Volgens Sabato vertelde Menem ooit tegen journalisten dat hij erg hield van “het lezen van Griekse tragedies, vooral van Socrates”. “Iedereen weet dat Socrates nooit iets heeft geschreven, dus ik neem Menem niet kwalijk dat hij mijn boek Hombres y Engranajes ("Mensen en mechanieken') nooit heeft gelezen”, aldus de 82-jarige schrijver. In dat boek kritiseert Sabato het communisme. Volgens Sabato noemt de president “mijn opvatting dat kinderen niet van honger horen te sterven en dat er geen vervolging om ras of religie hoort te zijn communistisch”.

Sabato's werk is in vele talen vertaald. In het Nederlands zijn onder meer De tunnel (uit 1948) en Over helden en graven (1976) gepubliceerd. Onder zijn auspiciën verscheen in 1983 het officiële rapport Nunca Mas ("Nooit meer'), over schendingen van de mensenrechten tijdens de dictatuur in Argentinië in de periode 1976-'83. Menem verleende de militairen amnestie. (AP)