90 journalisten bij uitoefening van beroep gedood

ROTTERDAM, 29 DEC. Ongeveer negentig journalisten zijn het afgelopen jaar om het leven gebracht tijdens de uitoefening van hun beroep.

De in Frankrijk zetelende organisatie Reporters sans Frontières houdt het erop dat 59 journalisten om het leven zijn gekomen terwijl ze aan het werk waren, terwijl van dertig journalisten onduidelijk is of hun dood te maken heeft met de uitoefening van hun beroep. De gevaarlijkste landen zijn volgens deze organisatie Bosnië, Rusland en Algerije met elk acht gedode journalisten.

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) houdt het aantal journalisten dat tijdens hun werkzaamheden werd vermoord op 75. Naar de doodsoorzaak van zeventien verslaggevers wordt nog een onderzoek ingesteld.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten zegt dat wereldwijd ten minste 90 journalisten om het leven zijn gekomen, een aantal dat even hoog is als in 1992. Rob Bakker van Journalists Safety Service, een internationaal documentatiecentrum op het gebied van de veiligheid van journalisten, en bestuurslid van de NVJ, verwacht dat het aantal uiteindelijk boven de honderd zal uitkomen. Volgens het centrum zijn in Bosnië dertien journalisten gedood en worden er twintig vermist, in Georgië negen doden en drie vermisten, in Algerije acht doden, in Rusland en Turkije zeven, in Somalië vijf en in Angola en Mexico elk vier.