Vruchtbaarheidsbehandeling in Groot-Brittannië omstreden; Debat om tweeling van 59-jarige

LONDEN, 28 DEC. De tweeling die een meer dan middelbaar Engels miljonairsechtpaar zichzelf als kerstcadeau heeft gegeven is in Groot-Brittannië het onderwerp van een verhit debat geworden. De gelukkige moeder is 59 jaar oud en daarmee de oudste vrouw die ooit in dit land is bevallen.

Het echtpaar - de vader is 54 - liet zich in Italië helpen met een vruchtbaarheidsbehandeling voor de moeder, nadat een medisch-ethische commissie in Londen geweigerd had een dergelijke behandeling te laten uitvoeren. De commissie vond de moeder te oud om de emotionele belasting van een zwangerschap te doorstaan.

Waar aan de ene kant de Britse kranten vol staan over kinderen die met Kerstmis onder erbarmelijke omstandigheden door hun ouders alleen zijn achtergelaten, roept de baby-op-bestelling van een welgestelde vrouw die de menopauze al lang achter zich heeft gelaten, grote verontwaardiging op.

De minister van volksgezondheid, Virginia Bottomley, heeft haar ernstige bezorgdheid over de praktijk uitgesproken. Zij stuurt aan op Europese afspraken over de voorwaarden waaronder vrouwen nog vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen ondergaan. Haar bezorgdheid heeft vooral te maken met het lot van het kind van zulke oude ouders, die in de zeventig zullen zijn wanneer hun tweeling de puberteit ingaat.

De 59-jarige moeder beviel op eerste kerstdag in een ziekenhuis in Londen, nadat zij in Rome een behandeling had ondergaan door dr. Severino Antinori. Deze specialist legt zich toe op het kunstmatig bevruchten van vrouwen die de menopauze al zijn ingegaan. De moeder kreeg eitjes van een jongere donor geïmplanteerd, die waren bevrucht door de eigen echtgenoot.

Minister Bottomley zei gisteren dat vrouwen geen automatisch recht op een kind hebben, maar dat een kind wel het recht heeft op een passend thuis.

De medische wereld is ernstig verdeeld over de toelaatbaarheid van behandeling-op-bestelling. In Groot-Brittannië heeft elke vruchtbaarheidskliniek haar eigen medisch-ethische commissie die is gebonden aan voorschriften zoals neergelegd in de wet op menselijke bevruchting en embryologie. Die stelt geen bovengrenzen aan de leeftijd van de ouders, maar verplicht artsen de afweging te maken van de risico's voor de moeder en voor het welzijn van het kind.

Ten minste dertien vrouwen tussen de 50 en 52 jaar oud hebben in Groot-Brittannië zelf soortgelijke behandelingen ondergaan en ten minste twee van hen zijn bevallen van een kind.

De voorzitter van de ethische commissie van de Britse Maatschappij voor Geneeskunde zegt dat de 59-jarige moeder nu nog een uitzondering is, maar dat zij grote problemen voorziet wanneer de techniek “over zo'n jaar of tien de gewoonste zaak van de wereld wordt”.

    • Hieke Jippes