Verzekeraar NOG en SNS-Bank willen fusie

PAG.15 BANKVERZEKEREN

ROTTERDAM, 28 DEC. De spaarbankengroep SNS en de verzekeraar NOG onderzoeken de mogelijkheid van een volledige fusie. Uit de twee ondernemingen moet een gezamenlijk bedrijf ontstaan dat zowel bank- als verzekerdiensten kan aanbieden.

Dit hebben beide ondernemingen gisteren bekendgemaakt. Bij SNS en NOG werken in totaal bijna 2800 mensen, het overgrote deel bij de bank.

SNS Bank opereert via regionale werkmaatschappijen met in totaal 333 kantoren, voornamelijk buiten de Randstad. Verder heeft de bank 600 bankagentschappen van de CVB Bank (de voormalige Centrale Volksbank).

SNS had eind vorig jaar een balanstotaal van 17,5 miljard gulden en een eigen vermogen van 1,2 miljard gulden. Eerder deze maand kwam een fusie tot stand met het Bouwfonds Limburgse Gemeenten, een hypotheekverstrekker met een balanstotaal van 3,8 miljard gulden.

NOG is een middelgrote verzekeraar op leven- en schadegebied. Vorig jaar bedroeg het premie-inkomen 315 miljoen gulden. NOG werkt met 2500 tussenpersonen. Het balanstotaal was eind vorig jaar 1,3 miljard gulden en het eigen vermogen 129 miljoen gulden.

Hoewel SNS veel groter is dan NOG, wilden beide ondernemingen niet spreken van een overname. Het onderzoek naar de fusie, dat pas in het voorjaar zal zijn afgerond, gaat onder meer over de bezits- en zeggenschapsverhoudingen in de gezamenlijke onderneming, en de mogelijke omvorming tot een vennootschap. NOG is nu nog een onderlinge maatschappij, SNS is een vennootschap, maar wordt beheerd door een stichting.

De voorgenomen samenwerking tussen de bank uit Den Bosch en de in Amsterdamse gevestigde

verzekeraar is de meest recente in een lange reeks van soortgelijke fusies en overnames in de Nederlandse financiële sector. Nog vorige week maakte de verzekeringsmaatschappij Avéro Centraal Beheer (AVCB) bekend de Haagse bank Staal Bankiers over te nemen van het Vendex-concern.