Tekke-tekke rotjes

Het is toch een Kerstmis met Venetiaan en met kip geworden. De belofte van NDP-voorzitter Desi Bouterse dat het een Kerstmis zou worden zonder president Venetiaan, maar met kip is niet in vervulling gegaan. Zijn oppositiepartij eiste reeds in september het aftreden van de regering en verkiezingen uiterlijk in mei volgend jaar. De NDP is na enkele acties, waaronder een straatdemonstratie, verder heel vreemd van het toneel verdwenen. Vermoed wordt dat de participatie aan de acties te zeer was tegengevallen. Er werd nog gedacht dat de voormalige militaire dictator als lid van de Groep van Zestien gebruik zou maken van de affaire-Zeeuw om de regering het vuur na aan de schenen te leggen, maar ook dat heeft hij niet gedaan. Het is voor het eerst dat Bouterse in het openbaar een uitspraak heeft gedaan die een loze kreet is gebleken. Het gezag en de geloofwaardigheid van de NDP-leider hebben er een knauw door gekregen. Blijkbaar heeft zijn verantwoordelijkheidsgevoel jegens land en volk zwaarder gewogen dan het verder vernietigen en tergen van de samenleving.

Verscheidene handelszaken zijn feestelijk verlicht, maar er is niet veel te merken geweest van een kerststemming en kerstdrukte. Hoewel de prijzen hoog zijn, zeggen winkeliers toch goed te verkopen. Waarschijnlijk worden kerstbonus en -gratificatie erdoor gejaagd. Een pond kip kost 80 Surinaamse gulden (Sƒ), een ei Sƒ 8, een klein kerstbrood is voor Sƒ 130 te krijgen, voor een pond rundvlees moet Sƒ 140 worden betaald en om een zak rijst van 25 kilo mee te nemen wordt men Sƒ 450 armer. De prijzen voor confectiekleding en schoeisel bewegen zich tussen de Sƒ 1.000 en Sƒ 4.000. Wie aan de aanschaf van een koelkast denkt, moet met niet minder dan Sƒ 30.000 van huis gaan. Een artikel waarvoor de laatste tijd veel reclame gemaakt wordt, is de fiets: mountain bikes, BMX's, en de 'oerdegelijke Hollandse'. Het kan al voor een kleine Sƒ 20.000.

Er is al volop vuurwerk in de aanbieding voor de traditionele massale knalpartij bij oud op nieuw. Rechtstreeks uit China, zegt de reclame trots, van kleine tekke-tekke-tekke rotjes tot grote boemboem, schreeuwt opgewonden de reclame op de radio. Er zijn zelfs vier speciale vuurwerkwinkels geopend. Het wordt grif gekocht, want nu al wordt er dag en nacht lustig geknald.

Het is in elk geval een rustige Kerstmis 1993 geworden met stampvolle kerken. Een opluchting was dat de Douanebond zijn acties had afgeblazen. De regering is over de brug gekomen en heeft alle eisen ingewilligd.

Alleen het verzet tegen de verhoogde schadepremie voor wettelijke aansprakelijkheid verwekt nog deining. De autobushouders zeggen de verhoging in hun tarief te zullen doorberekenen. Een aantal zakenlieden heeft een Downtown Authority opgericht om de middenstad wat meer 'touristfriendly' te maken.

De regering heeft succes geboekt met het rantsoenbonnen systeem van 20 liter benzine per week voor het gemotoriseerde vervoer. Sedert het systeem drie maanden geleden is ingevoerd heeft de overheid 600.000 dollar ofwel 3.700.000 liter brandstof per maand kunnen besparen. De Brandstofcommissie stapt van de kosteloze bonnen nu over op een systeem volgens hetwelk de automobilist en motorrijder bij hun pompstation een boekje van 52 bonnen moeten kopen.

Het beleid van de regering - zo er sprake is van beleid - is ondoorgrondelijk. Het installatiebureau Intertechniek heeft zich beklaagd over het niet opleveren van nieuwe liften voor het Academisch Ziekenhuis. De installateur is door de buitenlandse leverancier aangesproken voor een schadeclaim. De regering stelt geen deviezen beschikbaar om reeds bestelde liften te betalen en voor onderdelen van twee al geïnstalleerde liften. Maar vice-president Ajodhia verklaarde een paar dagen geleden in de Assemblée dat er nog wel personenauto's op de Sƒ 1.80 koers worden ingevoerd. Conclusie: er zijn nu dus wel deviezen voor auto's, maar niet voor de hospitaalliften.

    • Leo Morpurgo