President Z-Korea bagatelliseert rapport CIA

SEOUL, 28 DEC. De Zuidkoreaanse president, Kim Young Sam, heeft gisteren vraagtekens geplaatst bij berichten dat Noord-Korea waarschijnlijk kernbommen heeft ontwikkeld. In een uitgelekt rapport van de Amerikaanse Centrale Inlichtingendienst (CIA) staat dat “er meer dan 50 procent kans is” dat Noord-Korea een kernwapen heeft.

“Noord-Korea is vast van plan kernwapens te ontwikkelen”, zei Kim op een bijeenkomst met Zuidkoreaanse journalisten. “Maar ik kan niet zeggen dat Noord-Korea op dit moment kernwapens bezit.” “We hebben daarover accurate informatie”, zei hij.

Ook de Amerikaanse ambassadeur in Seoul, James Laney, bagatelliseerde volgens het Zuidkoreaanse persbureau Yonhap het CIA-rapport. “In het CIA-rapport wordt niets nieuws onthuld, zelfs als het correct is”, zei hij op een bijeenkomst met de Koreaanse Raad voor Buitenlandse Betrekkingen. Pyongyang zelf houdt vol dat zijn nucleaire programma slechts vreedzame doeleinden dient. (Reuter)