Plotseling vertrek van Jansen past niet bij zijn liefde voor Feyenoord

ROTTERDAM, 28 DEC. Wim Jansen is gek van voetbal. Daarom staat hij veel liever als trainer op het veld dan dat hij als technisch directeur achter het bureau zit. Toch koos hij aan het einde van het seizoen 1990-'91 voor de laatste functie. Hij had ook trainer kunnen blijven, want Jansen behoedde als opvolger (in maart '91) van het duo Bengtsson/Verbeek Feyenoord voor degradatie uit de eredivisie en leidde de club ook nog naar de heel belangrijke overwinning in het KNVB-bekertoernooi.

Het zou derhalve logisch zijn geweest als Jansen was doorgegaan als trainer. In het belang van Feyenoord besloot hij zelf anders. Hij vond dat hij als technisch directeur harder nodig was in De Kuip. Een trainer was gemakkelijker te vinden hoewel zijn eerste keuze, Hans Dorjee, geen gelukkige bleek te zijn. Jansen stuurde hem weg, trok zelf weer het trainingspak aan en maakte, wederom met de bekerwinst, het seizoen af. Daarna benaderde hij de ongediplomeerde Willem van Hanegem die samen met Geert Meijer de leiding kreeg.

Jansen wil nog wel kaartjes scheuren of worsten verkopen als hem dat het beste lijkt voor Feyenoord. De Rotterdamse club betekent veel voor de voormalige middenvelder die zich als tienjarig jongetje op Varkenoord meldde en op slag blijvend verliefd werd op rood en wit. Nu verlaat Jansen datzelfde Feyenoord ineens halverwege het seizoen, om assistent te worden van Leo Beenhakker bij Saoedi-Arabië. Dat rijmt niet met het voorafgaande. Dus, luidt de logische gedachte, is er iets mis.

Maar wat? Jansen is er de man niet naar om met zijn ongenoegen naar buiten te komen. Hij geeft zich alleen bloot als hij over zijn muziekidool Paul McCartney praat. Het schijnt dat de verstandhouding tussen Jansen en trainer Willem van Hanegem, zijn oude vriend en ploeggenoot, is bekoeld. Er is een verschil van inzicht en de manier waarop er met spelers wordt omgegaan. Een man als Van Hanegem duldt ook geen inbreng van een ander dan zijn collega-trainers bij het bepalen van de opstelling en speelwijze. En Jansen wil nu eenmaal graag overal de hand in hebben.

Bij Feyenoord wordt ontkend dat problemen tussen de twee van doorslaggevende aard zijn geweest. Van Hanegem maakte vanmorgen nog een grap tegen collega Meijer over het vertrek van Jansen: “We zitten met een probleem. Nu kunnen we geen speler meer naar de td (technisch directeur, red) doorsturen.” Eén keer was er dit seizoen in de openbaarheid sprake van ongenoegen. Van Hanegem liet toen blijken dat hij door Jansen niet was gekend in de aankoop van de Zweed Larsson, de 26ste speler van de A-selectie.

In een interview in Voetbal International van september '92 zei de honkvaste Jansen al “over twee jaar misschien niet meer bij Feyenoord te werken”. Dat was een opmerkelijke uitspraak van de doorgaans voorzichtige ex-international. Hij verklaarde zich toen nader. “Je moet voor honderd procent achter de dingen staan die je doet, anders kun je de dingen niet uitvoeren zoals je ze wilt. Dan moet je stoppen.”

Dat deed hij als eens eerder bij Feyenoord, in 1987 als jeugdcoördinator en assistent van Rinus Israel. “Er gebeurden dingen die niet in mijn denkwijze pasten”, legde hij later uit. Ook bij bij het Belgische Lokeren, zijn eerste club als trainer, hield hij het binnen een half jaar abrupt voor gezien. Bij Feyenoord tekende hij als technisch directeur nooit een contract. Dat vond hij niet nodig. Hij en voorzitter Van den Herik vertrouwden elkaar volledig.

Jansen zelf verblijft zoals altijd in deze tijd van het jaar in een Frans skioord. Zijn vriend Johan Cruijff was daar ook voor een aantal dagen. Vanuit Val d' Isère bracht Jansen voorzitter Jorien van den Herik, die in Thailand op zakenreis is, op de hoogte van zijn besluit. Van den Herik zegt in de Feyenoord-krant die morgen verschijnt dat het “een misverstand” is geweest te denken dat Jansen aan de club gebakken zat. Hij wilde de technisch directeur niet tegenhouden omdat Jansen Feyenoord in de moeilijke periode “op zijn rug heeft genomen”.

Jansen heeft in zijn laatste interviews geroepen dat hij weer honger naar de bal kreeg. Insiders weten dat hij het met name tijdens de wedstrijden moeite had met zijn machteloze plek op de tribune. Maar de nood zal toch niet zo hoog zijn geweest dat hij het niet nog ten minste een half jaar 'boven' in De Kuip had kunnen uithouden? Bovendien is zijn nieuwe baan maar een tijdelijke. Hij heeft bij de Saoedi's een, financieel natuurlijk aantrekkelijk, contract voor zeven maanden, tot en met het WK van komende zomer. Het is nauwelijks voor te stellen dat Beenhakker en Jansen in het Midden-Oosten zullen blijven werken. Mogelijk vertrekt Jansen daarna naar Japan. In dat land heeft hij goede contacten.

Beenhakker en Jansen spraken elkaar ongeveer twee weken geleden. Bij die gelegenheid hoorde Beenhakker van de wens van Jansen om weer zelf te gaan trainen. “Dan heb ik wat voor je”, zei hij tegen de Feyenoorder. Tot zijn verbazing ging Jansen serieus op die aanbieding in en afgelopen maandag meldde hij Beenhakker dat hij diens assistent wordt. Ze gaan volgende week al samen naar Riad.

De spelers van Feyenoord, die vanochtend de training hervatten na de kerstdagen, en supporters reageerden verrast op het nieuws. Het vertrek van Jansen is een gevoelig verlies voor de landskampioen. Hij had onder meer de verantwoordelijkheid over de jeugdopleiding, scouting en het aan- en verkoopbeleid. Voorzitter Van den Herik zal zich na zijn terugkeer van vakantie met zijn medebestuursleden, manager Fred Blankenmeijer en voorzitter van de Feyenoord-amateurs Aad van der Laan, beraden over de toekomst zonder Jansen. Mogelijk zullen ze niet naar een nieuwe technisch directeur zoeken, maar naar een hoofd opleidingen.

    • Hans Klippus