Overname-gerucht ontkracht; Mazda krijgt van Ford meer directieleden

TOKIO, 28 DEC. Het verlieslijdende Japanse autoconcern Mazda krijgt personele versterking van het Amerikaanse autoconcern Ford. Ford is met 24,5 procent de grootste aandeelhouder van Mazda.

Per ingang van het nieuwe jaar zal het aantal Amerikaanse directeuren bij Mazda met drie worden uitgebreid tot zeven. Daarbij krijgt voor het eerst een Amerikaan de functie van full time vice-president. Mazda heeft momenteel drie Japanse vice-presidenten. De directie telt 43 leden.

Mazda's president Yoshiro Wada ontzenuwde gisteren op een persconferentie geruchten dat Ford Mazda zal overnemen. Volgens Wada is de personele versterking bedoeld om de al sinds 1979 bestaande samenwerking tussen beide autoconcerns te verbeteren. In dat jaar nam Ford zijn belang in Mazda. Ford zal zijn financiële belang in Mazda niet uitbreiden, aldus de president. Beide concern zouden hun identiteit behouden.

Wegens de recessie op de Europese automarkt besloot Ford eerder dit jaar af te zien van de bouw van een gezamenlijke autofabriek in Duitsland. Mazda is het enige grote Japanse autoconcern dat geen eigen vestiging heeft in Europa. Het besluit van Ford werd door analisten beschouwd als een forse tegenslag voor Mazda.

Mazda is na Toyota, Nissan en Honda het vierde Japanse autoconcern en Japan is de grootste autoproducent ter wereld. Alle Japanse autoproducenten hebben de afgelopen twee jaren te lijden van de recessie op de eigen markt. Bovendien worden ze op hun exportmarkten gestrafd door de dure yen en verliezen ze marktaandeel in het Westen. Daarbij hebben vooral de vestigingen in de VS en de uitvoer naar de VS te kampen met felle concurrentie van de 'Big Three': General Motors, Ford en Chrysler bouwen na jarenlange verwaarlozing van de markt eindelijk goede en goedkope auto's volgens de Japanse methode van 'lenige' produktie. Zo leerde Ford van Mazda de 'just-in-time' produktie, overigens een uitvinding van Toyota, die de voorraden onderdelen zo klein mogelijk houdt.

Mazda verwacht dit boekjaar, dat eindigt op 31 maart 1994, een netto verlies van 32 miljard yen (554 miljoen gulden). Vorig boekjaar maakte het nog een bescheiden winst van 2,6 miljard yen (44 miljoen gulden). In dat jaar kreeg Mazda 380 miljoen dollar van Ford door de helft van zijn fabriek in Michigan (VS) aan Ford te verkopen.

Grote overcapaciteit deed Mazda vorige maand besluiten zijn Japanse fabrieken twee dagen stil te leggen. Mazda heeft zo'n 25.000 werknemers in Japan. In januari zullen bij twee fabrieken zo'n 1.600 werknemers nog eens vier dagen extra vrijaf krijgen.