Miljoenenclaim tegen Van Meer James Capel

AMSTERDAM, 28 DEC. De Antiliaanse ESC Effectenbank eist een schadevergoeding van bijna zes miljoen gulden van effectenbank Van Meer James Capel. De voormalige cliënt verwijt het effectenhuis ondermeer mismanagement in de periode van 1989 tot eind 1991.

Directeur J. Elwes, algemeen directeur van Van Meer James Capel, bevestigde vanmorgen desgevraagd dat de Klachtencommissie van de beurs zich momenteel over de zaak buigt. Elwes wijst de claim van ECS, tot 1992 cliënt van Van Meer James Capel, “nadrukkelijk” van de hand. Elwes voegt daaraan toe dat de effectenrekeningen van ECS Effectenbank indertijd werd beheerd door de vroegere directeur H. Vermeulen, die begin dit jaar op staande voet werd ontslagen. “Het is nogal een erfenis”, zei Elwes. Vermeulen, inmiddels werkzaam bij commissionair Leemhuis & Van Loon, weigerde vanmorgen elk commentaar.

ESC Effectenbank was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Volgens De Telegraaf stelt ECS dat Van Meer James Capel de beheersopdrachten van verschillende rekeningen niet goed heeft uitgevoerd. De Antiliaanse bank beroept zich op schriftelijke afspraken over financiële compensatie die met Van Meer James Capel zouden zijn gemaakt.

Inmiddels is door de Midland Bank in Londen, de moederonderneming van Van Meer James Capel, een bankgarantie van zes miljoen gulden gesteld. “Dit betekent natuurlijk niet dat wij op enige manier schuld bekennen”, stelt Elwes.

Van Meer James Capel kan een eventueel toegewezen claim waarschijnlijk niet verhalen op de vroegere directeur. Vermeulen is volgens een rechterlijke beschikking niet meer aansprakelijk is voor zijn vroegere directeurschap. Vermeulen betaalde daartoe in april een bedrag van 1 miljoen gulden aan Van Meer.

De ordecommissie van de beurs strafte Vermeulen, in 1987 nog uitgeroepen tot handelaar van het jaar, in november voor overtreding van de beursreglementen en schending van de gedragscode in zijn tijd als directeur van het commissionairshuis Van Meer James Capel (VMJC). Vermeulen werd voorwaardelijk geschorst voor zes maanden.