Koersstijgingen op beurs Amsterdam abrupt afgebroken

AMSTERDAM, 28 DEC. Aan de vrijwel doorlopende stijging van de EOE-index in de afgelopen weken is vanochtend abrupt een einde gekomen. Direct na het middaguur daalde de belangrijkste beursbarometer met 4,34 punten naar 412,12 punten.

AMSTERDAM Op het bord van de hoofdfondsen stonden aan het eind van de ochtend diverse waarden op een fors verlies. Aan de daling leek vanmiddag nog geen einde gekomen. De teruggang verraste omdat de koersen aanvankelijk opnieuw omhoog gingen. De EOE-index steeg in het eerste uur van de handel met een vol punt, maar viel daarna terug. Op de rustige markt leidde een klein aanbod al snel tot de kentering.

“Hierbij zitten natuurlijk wat winstnemingen”, verklaarde een handelaar. “Als dat inderdaad doorzet, zou je een sneeuwbaleffect kunnen krijgen, maar aan de andere kant kunnen we straks met een klein beetje vraag van de optiebeurs ook zo weer naar boven gaan. Een echt verhaal kan ik daarom niet geven.”

Elsevier, VNU en met name Wolters Kluwer werden geconfronteerd met een flinke achteruitgang. Maar dat was volgens een handelaar uitsluitend het gevolg van de enorme sprongen die de uitgevers de laatste dagen hebben gemaakt. Hij bestempelde de koersen als 'oververhit' omdat de jongste stijgingen in een zeer rustige markt tot stand waren gekomen.

Vooral het aandeel VNU, dat gisteren nog 5,50 gulden duurder was geworden maar vandaag tegen het middaguur op 173,20 alweer 2,30 gulden moest inleveren, daalde scherp. Hetzelfde gold voor Elsevier (2,40 minder op 182,50) en Wolters Kluwer (3,70 lager op 124,80). Kenmerkend voor de markt was de stemming onder de internationals. Unilever moest 1,50 gulden achteruit naar 225,10. Philips verloor vier dubbeltjes op 39,50 gulden en Akzo zakte zelfs 1,10 gulden op 187,20. Koninklijke Olie verloor drie dubbeltjes op 202,50 en KLM twintig cent op 41,30.

In een uiterst stille handel onderging de koers van de Amerikaanse dollar op de Europese wisselmarkten geen verandering. Vanochtend werd in Amsterdam voor de dollar een koers opgegeven van 1,9070 gulden, even veel als de slotkoers van maandag.

NEW YORK De oliewaarden stuwden gisteren de Dow Jones-index, de belangrijkste graadmeter op de beurs van New York, naar een nieuw record. Dat was zo ongeveer wel het laatste wat handelaren in de traditioneel rustige laatste beursweek van het jaar hadden verwacht. De index klom met 35,21 punten tot 3792,93 punten. Dit was voornamelijk het gevolg van de prognose van een aantal analisten dat een aantal olielanden de olieproduktie drastisch zal beperken om de aanhoudend lage prijs op te vijzelen. Daardoor zullen ook de winstmarges van de olieconcerns toenemen. De beursbarometer steeg daarom sterk door de diverse koopprogramma's in de oliesector. Nadat een gerenommeerd effectenhuis als Oppenheimer & Co een koopadvies had verstrekt, lag vooral Royal Dutch uitstekend in de markt. Het fonds klom met een dollar, evenals Chevron en Exxon. Op de Newyorkse valutamarkt stond de dollar op 1,9060 gulden.

TOKIO In Tokio heerst de angst dat de laatste tijd grote geldstromen via beleggers zijn weggestroomd naar andere belangrijke beurzen in Azië, waar niet zo'n economische doem-stemming heerst als in Japan. Niettemin herstelde de Nikkei 225-index zich met een stijging van 311,33 punten naar 17.131,21 punten. Handelaren schreven de opleving toe aan de verwachting dat de inkomstenbelasting zal worden verlaagd.