Jansen assistent van Beenhakker in Saoedi-Arabië

PAG.12 LIEFDE VOOR FEYENOORD

ROTTERDAM, 28 DEC. Wim Jansen wordt assistent van bondscoach Leo Beenhakker bij de nationale voetbalselectie van Saoedi-Arabië. Hij vertrekt per 1 januari als technisch directeur van Feyenoord.

Jansen nam de beslissing om bij de club te vertrekken op zijn vakantieadres in Frankrijk, waar ook Johan Cruijff verbleef. Zijn besluit komt onverwachts. De 47-jarige ex-international had wel te kennen gegeven weer trainer te willen worden, maar het wordt opmerkelijk gevonden dat hij halverwege het seizoen van baan wisselt. De verstandhouding tussen Wim Jansen en Feyenoords trainer Wim van Hanegem is de laatste maanden bekoeld.

Jansen speelde bijna zijn gehele voetballoopbaan bij Feyenoord. Hij werd in maart 1991 als trainer aangesteld. De Rotterdamse club verkeerde op dat moment in degradatiegevaar. Onder Jansen klom Feyenoord naar de achtste plaats en won de KNVB-beker. Daarna werd hij technisch directeur. Toen trainer Hans Dorjee het seizoen daarna werd ontslagen trok hij wederom voor drie maanden het trainingspak aan. Vervolgens benaderde hij Van Hanegem die Feyenoord afgelopen seizoen naar het landskampioenschap leidde.

Jansen gaat vanaf volgende week met Beenhakker de selectie van Saoedi-Arabië voorbereiden op de eindronde van het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten, komende zomer. De ploeg is ingedeeld in een groep met Nederland.

Beenhakker had eerst Guus Hiddink benaderd om zijn assistent te worden, maar de ex-PSV'er wilde niet. Twee weken geleden belde Beenhakker Jansen op voor advies en hoorde tot zijn verrassing dat de Feyenoorder zelf was geïnteresseerd in de functie van assistent-bondscoach.

Jansen kan met onmiddellijke ingang bij de Rotterdamse club vertrekken omdat hij zonder contract werkte. Met de voetbalbond van Saoedi-Arabië heeft hij een overeenkomst van zeven maanden gesloten.