Hirsch Ballin voor projecten naar Suriname

DEN HAAG, 28 DEC. Minister Hirsch Ballin (justitie) gaat in maart naar Suriname om te praten over nieuwe projecten op het gebied van wetgeving en rechtshandhaving.

De minister heeft dit afgelopen vrijdag afgesproken met de Surinaamse minister van buitenlandse zaken, drs. S. Mungra. Tijdens het bezoek in maart zal Hirsch Ballin praten over een vervolg op eerdere projecten. In november 1991 werd tijdens het overleg van Bonaire afgesproken dat Nederland zou meewerken aan 26 projecten op het gebied van wetgeving en rechtshandhaving. Dit om de democratie en de rechtsstaat in Suriname te verstevigen. Justitie verwacht dat ook overeenstemming wordt bereikt over een wijziging van de Toescheidingsovereenkomst. Die moet het mogelijk maken dat Nederlanders van Surinaamse afkomst naar Suriname terugkeren zonder dat dit leidt tot verlies van de Nederlandse nationaliteit. Volgens een woordvoerder van het ministerie van justitie bevestigden Hirsch Ballin en Mungra dat de hernieuwde samenwerking tussen Suriname en Nederland - afgesproken tijdens het overleg van Bonaire in 1991 - wordt voortgezet.