Gemser stopt aan einde van schaatsseizoen

HEERENVEEN, 28 DEC. Henk Gemser zal aan het einde van het seizoen stoppen als coach van de vrouwen schaatsploeg. De 53-jarige Fries maakte dat bekend bij de Nederlandse afstandskampioenschappen in Heerenveen, waar vanochtend Gerard van Velde en Christine Aaftink de nationale titels veroverden op de duizend meter. Beide sprinters realiseerden ook de beste tijden op de 500 meter. Deze afstand wordt morgen nog voor een tweede keer gereden.

Het vertrek van Gemser komt niet als een volslagen verrassing. De gelouterde schaatstrainer gaf al vanaf het prille begin blijk van zijn onvrede over de wijze waarop zijn discipline het stiefkindje is binnnen het langebaan schaatsen. Officieel geeft Gemser nu echter als reden op dat hij het tijdrovende werk als schaatscoach niet meer kan combineren met zijn hoofdbaan op het opleidingsinstituut voor sportleiders, het CIOS in Heerenveen. Hij zegt ten tijde van herstructering en werkloosheid niet meer zo nonchalant met zijn broodheer te willen omspringen. “De afspraak was ook dat ik er twee jaar zou uitbreken”, aldus Gemser vanochtend op de Thialfbaan. “Daar moet je volwassen mee omgaan.”

Gemser kan het echter niet nalaten om bij de aankondiging van zijn vertrek ook te wijzen op de in zijn ogen scheef getrokken situatie binnen de schaatsbond. Hij vindt dat hij doelbewust is verbannen naar een eilandje. “Mij bekruipt nog weleens het gevoel, dat ik een eigen winkeltje moet bestieren. Er bestaat geen uniform beleid voor mannen en vrouwen. Ik heb de afgelopen maanden voorstellen gedaan om hier verandering in aan te brengen. Die werden in een vergadering van vijf kwartier weggehamerd.”

Gemser vindt het “hartstikke sneu” voor de vrouwen dat zij voor de derde keer in vier jaar een coach zien vertrekken. Zelf heeft hij altijd voor continuïteit gepleit. Maar de werkomstandigheden zijn kennelijk van dien aard dat hij aan die voorwaarde ook niet kan voldoen. Gemser, die al successen oogstte bij de sprinters en de mannen, is in het schaatsmétier te gepokt en gemazeld om nog op amateuristische basis te werken. Wat dat betreft zal de schaatsbond op zoek moeten naar een jonge coach die zich veel opofferingen wil getroosten.

Gemser bevestigde dat hij tot twee keer toe informeel werd benaderd om Ab Krook op te volgen als coach van de mannen kernploeg. Maar dat is volgens hem “niet aan de orde.” Hij zal toch na dit olympische seizoen met enig weemoed bij de vrouwen afscheid nemen. “Want het is geen straf met deze meiden te werken. Ik zal mijn activiteiten gaan beperken tot het vrouwenschaatsen.” En dan weer enige kritiek richting de bond: “Ik heb gewoon geen andere keus. De KNSB wil wel de lusten, maar niet de lasten accepteren van iemand die zo maar even een paar maanden vrijmaakt voor het schaatsen.”

De Nederlandse afstandskampioenschappen leverden vanochtend nog geen geweldige tijden op. De beste 500 metertijden van Gerard van Velde (37.77) en Christine Aaftink (41.23) voldeden niet aan de olympische limieten. Dat gold ook voor de duizend metertijden. Aaftink kwam op deze afstand niet verder dan 1.24,06, Van Velde realiseerde een tijd van 1.15,63. Het NOC heeft voor de kilometer een limiet gesteld van 1.23,10 bij de vrouwen en bij de mannen 1.14,50. Van Velde is al aangewezen voor de Spelen. Aaftink officieel nog niet. Zij heeft wel in Collalbo al aan de limiet voor de duizend meter voldaan.

De NK afstanden dienen ook als selectiedrempel voor de Europese kampioenschappen in Hamar (7-9 januari). Bij de mannen plaatst de nummer een van het fictieve klassement over de 1500 en 5000 meter zich direct, de nummers twee en drie worden aangewezen door de Begeleidingscommissie Kernploegen (BCK). Bij de vrouwen kwalificeert de nummer een van het klassement over de 1500 en 3000 zich direct.