Elektriciteit weer oorlogswapen in hoofdstad Bosnië

SARAJEVO, 28 DEC. Naast artilleriegranaten, sluipschutterkogels en het blokkeren van humanitaire hulp is in de Bosnische hoofdstad Sarajevo elektriciteit opnieuw een oorlogswapen geworden; deze week vernielden de strijdende partijen elkaars stroomvoorzieningen en beletten het herstel ervan.

Tijdens beschietingen vorige week werd een van de belangrijkste stroomleidingen naar de stad - die over de heuvel Zuc loopt - afgebroken, nadat een Servische granaat een elektriciteitsmast vernietigde. De stroom is afkomstig van Kakanj, ten noordwesten van de stad, die onder controle staat van Kroaten. Een tweede lijn, afkomstig van een centrale in de oostelijk gelegen stad Visegrad, nabij de Servische grens, werd zondag door de Bosnische Serviërs onderbroken. Herstelploegen van de Bosnische moslims konden hun werk op de Zuc niet uitvoeren, omdat de berg onder vuur bleef liggen. Sinds zondag is Sarajevo nu stroomloos, afgezien van die welke wordt opgewekt door de nood-aggregaten die onder meer de ziekenhuizen van stroom voorzien.

Als vergeldingsmaatregel hebben de moslims inmiddels de stroomvoorziening van wijken die onder Servische en Kroatische controle staan onderbroken. Zonder elektriciteit is het grootste deel van de watervoorziening in Sarajevo buiten bedrijf, zodat zich opnieuw lange rijen vormden bij de weinige tappunten die nog werken.

“Dat we zonder stroom zitten is niet verbazend”, zegt Rasim Kazazic, terwijl hij een kruiwagen met jerrycans water door een besneeuwde straat duwt. “Het is alleen verbazingwekkend dat de Verenigde Naties er nog steeds niets aan doen. Ze hebben onze rampspoed de afgelopen winter ook al gezien en ze zitten er nog steeds. Het wordt eens tijd dat ze uit hun warme kamers komen.” Veel inwoners van Sarajevo verblijven, gedwongen door het aanhoudende vuren op de stad, in onverwarmde kamers.

Pogingen van de VN om de lijnen te repareren zijn tot nu toe mislukt, omdat de Serviërs daarvoor geen toestemming zouden hebben gegeven. Volgens een woordvoerder van het VN-contingent in Sarajevo is de onderbreking van de stroomvoorziening een doelbewuste zet van de Serviërs. Nadat de stroomvoorziening op kerstavond geheel wegviel, vroegen de moslims hun voormalige Kroatische bondgenoten ten westen van Sarajevo om de stroomvoorziening naar Servische wijken in Sarajevo te onderbreken. De Kroaten weigerden. Daarop sneden de moslims verbindingen naar Kroatisch gebied door.

Bij de aanhoudende beschietingen kwamen gisteren ten minste zeven mensen in Sarajevo om en raakten er tientallen gewond.