Dorpswacht kijkt 's nachts naar 500 donkere voorgevels

Badhoevedorp is in de ban van de Dorpswacht. 's Nachts rijdt de surveillancedienst in een pseudo-politiewagen door het dorp.

BADHOEVEDORP, 28 DEC. Vijfhonderd inwoners van Badhoevedorp zijn de afgelopen weken lid geworden van de Dorpswacht. Maar de plaatselijke politie vindt dat Hoogenboom's Bewakingsdienst BV, die de dorpswacht oprichtte, de gevoelens van onveiligheid in het dorp exploiteert.

De Dorpswacht houdt kantoor in de voormalige huiskamer van een villa. Directeur R. Hoogenboom: “Badhoevedorp is met al zijn gunstige uitvalswegen vlak boven Amsterdam bij uitstek ideaal voor de crimineel.” Medewerker T. Meij vult aan: “De misdaad is hier geëscaleerd. Het loopt de spuigaten uit, zoals laatst toen hier een groep Joegoslaven gigantisch heeft huisgehouden.” Hij draagt het donkerblauwe Dorpswachtuniform. Zijn gouden horloge, armbanden en ringen schitteren.

Vroeger had alleen het groene-daken-deel van het dorp - waar “heel de jetset van Badhoevedorp” woont - last van inbraken, vertelt zijn baas. Nu zijn de inbrekers daar “uitgekeken”, redeneert hij, “en worden gewone burgers het slachtoffer.”

Maar woordvoerder A. Elwanger van de politie zegt: “De criminaliteit stijgt niet in Badhoevedorp.” Bij de politie in het dorp werden dit jaar gemiddeld tien inbraken per maand gemeld. Per inwoner ligt het aantal inbraken iets onder het landelijk gemiddelde van 1990.

De wijkpost van de politie is maar enkele dagen per week bemand, klagen de bewoners van de Newtonstraat, en 's nachts is er al helemaal geen politie. Maar volgens politiewoordvoerder Elwanger is er overdag altijd politie in het dorp. 's Nachts is de post dicht, maar vanaf januari zal in de regio-Badhoevedorp elke nacht tenminsten één wagen op de weg zijn, belooft Elwanger. “Bij een melding zal het dan in het ongunstigste geval zeven of acht minuten duren voor die ter plekke is.”

De politie gaat vooral af op meldingen, en heeft weinig tijd om preventief te surveilleren. Uit het vermoeden dat er juist aan preventieve surveillance behoefte zou zijn ontstond het idee voor de Dorpswacht. Bewoners krijgen voor een maandelijks bedrag tussen 7,5 gulden voor een flat en 22,5 gulden voor een vrijstaand huis, de garantie dat een patrouilleauto van de Dorpswacht elke nacht minstens een maal langs hun voorgevel rijdt.

Hoogeboom liet de afgelopen weken zijn geüniformeerde personeel deur aan deur de animo voor het idee peilen. Enquêteur Meij: “Voor het prijskaartje hoeft u het niet te laten, die veertig of vijftig cent per nacht, rekende ik ze dan voor. Als je het zo vertelt dan zijn de mensen het daar massaal mee eens, dat bleek wel.”

Hoogenboom zag een gat in markt, vertelt zijn schoonzoon R. Kramer 's nachts tijdens zijn eerste patrouilledienst. Stapvoets rijdt hij in de auto met een lichtbak met "DORPSWACHT' op het dak en de van de politie bekende "striping' door het slapende dorpje. Het is uitgestorven op straat. “Hij zit al jaren in de beveiliging. Loopt altijd te piekeren over hoe hij het bedrijf groter kan maken. Zijn vader verkocht ook al deur aan deur beveilingsdiensten, zo kwam hij op het idee voor de enquête. Altijd aanbellen in uniform. Dat straalt vertrouwen uit, net als de politie. Nette auto erbij.” Enqueteur Meij: “Negen van de tien denken toch dat je politie bent.”

De politie laat onderzoeken of de strepen op de dorpswachtwagen verboden kan worden wegens te grote gelijkenis met de politie-striping. Politiewoordvoerder Elwanger denkt dat de Badhoevedorpenaren zichzelf voor de gek houden. “Als de mensen beter op elkaar en elkaars spullen zouden letten was er helemaal geen Dorpswacht nodig.”

“Die patrouille rijdt alleen langs de voorgevels,” schampert dorpbewoner W. Wiegel. “Alsof ze daar zullen inbreken. In de vijftien jaar dat ik hier woon is er drie keer ingebroken, en alle drie de keren aan de achterkant.” Hij wijst om zich heen in zijn straatje, naar de huizen waar allemaal is ingebroken. “Overal kwamen ze achterlangs binnen.”

“De patrouille moet vooral preventief werken,” legt Hoogenboom uit. “Mensen moeten zich weer veilig voelen. Terug naar het dorp. De gemeenschap.” En als de Dorpswacht een inbreker toch op heterdaad betrapt? “Dan bellen we de politie,” zegt Hoogenboom.“Als het bij een van onze abonnees is zullen we hem misschien proberen weg te jagen, anders doen we niets. Maar dan hebben we er ook niet zo veel mee te maken.”