Beckenbauer volgt bij Bayern Ribbeck op

BONN, 28 DEC. Bayern München, dat met één punt achterstand derde staat in de Bundesliga, heeft gisteren met directe ingang de 56-jarige trainer Erich Ribbeck ontslagen. Daarmee kwam een een einde aan een geruchtencampagne die al meer dan een maand duurde en die twee weken geleden escaleerde toen Bayern zonder voorkennis van de coach Jan Wouters voor 1,5 miljoen mark aan PSV verkocht. De club uit München is al uitgeschakeld in het UEFA-Cuptoernooi en ook al gewipt voor de Duitse beker.

Ribbeck, die een smartegeld van 500.000 mark krijgt en bovendien tot het eind van het lopende seizoen in de wedstrijdpremies blijft delen, wordt als coach voorshands vervangen door Kaiser Franz Beckenbauer. Beckenbauer, 102 keer international en trainer van het Duitse elftal dat in 1990 wereldkampioen werd, is een van de vice-voorzitters van Bayern en volgens Duitse media de drijvende kracht achter Ribbecks ontslag. Beckenbauer zou ook Wouters transfer naar PSV mogelijk hebben gemaakt. Ook zou hij met de Nederlandse middenvelder zijn overeen gekomen dat hij in 1995 als jeugdtrainer naar München terugkeert.

In Duitse kranten heette het de afgelopen dagen nog dat Bayern-voorzitter Fritz Scherer liever het seizoen had afgemaakt met “sir Erich” Ribbeck, die maart '92 de als trainer mislukte Sören Lerby kwam opvolgen en Bayern uit degradatiegevaar moest helpen bevrijden. Vorig seizoen verspeelde hij het Duitse kampioenschap op de laatste competitiedag aan Werder Bremen, dit seizoen had hij voor het eerst in zijn loopbaan een landstitel willen halen.

Maar manager Uli Hoeness, Beckenbauer en Karl-Heinz Rummenigge, ook vice-voorzitter, hadden klaarblijkelijk al lang anders beslist. Zij hadden al maanden min of meer openlijk kritiek op Ribbeck, omdat die zijn opstelling én speelwijze voortdurend veranderde. Beckenbauer klaagde bovendien vorige week in het blad SportBild dat Bayern met mensen als Matthäus, Jairzinho, Labbadia, Helmer, Thon, Ziege en keeper Aumann over het beste spelersmateriaal beschikt in Duitsland maar te weinig als een team speelt.

De bij Bayern geheel geïsoleerd geraakte Ribbeck is - na Schulte (Schalke 04), Entenmann (FC Nürnberg) en Daum (Stuttgart) - de vierde trainer die dit seizoen tussentijds in de Bundesliga wordt ontslagen. Sinds Bayern in '65 onder de beroemde Joegoslavische trainer Zlatko Tschik Cajkovski en met spelers als Beckenbauer, Gerd Müller en Sepp Maier promoveerde naar de hoogste klasse is Ribbeck de tiende van een reeks bekende trainers (zoals Branko Zebec, Udo Lattek, Pal Csernai en Jupp Heynckes) die voortijdig moesten vertrekken. De club werd sinds 1965 tien maal Duits kampioen en won zes nationale bekers en vier Europa Cups.

    • J.M. Bik