Balkan kort; "Doodseskaders doodden Serviërs in Kroatië'

ZAGREB, 28 DEC. Kroatische prominente politici hebben tijdens het najaar van 1991 leiding gegeven aan door militairen en oud-militairen gevormde doodseskaders, die Servische burgers op Kroatisch grondgebied ombrachten.

Dat meldt het in de Kroatische hoofdstad verschijnende, onafhankelijke weekblad Globus, dat zich beroept op een geheim politierapport. De politici zouden behoren tot de huidige Kroatische regeringspartij van president Tudjman. Volgens het blad betekent het rapport dat “enkele hoge politici terecht kunnen staan voor oorlogsmisdaden”. Het eskader zou zijn uitvalsbasis gehad hebben in Pakracka Poljana, een dorp ten oosten van Zagreb, waar ook het grootste aantal moorden werd uitgevoerd. Het ging daarbij vrijwel steeds om serviërs die op Kroatisch grondgebied woonden, dat niet was bezet door Servische milities. (AP)