Willy DeVille

Willy DeVille. Live (Pias: 592254)

Niet alleen is Willy DeVille nog in leven, hetgeen voor iemand met zijn levensstijl verbazend genoemd mag worden, hij geeft ook nog steeds soulvolle en gedreven concerten. De registratie van twee van die optredens afgelopen zomer in The Bottom Line club in New York is nu als live-cd uitgebracht.

Het is een overzicht van zijn bekendste nummers, en het valt op dat ze nog met enthousiasme en subtiliteit worden gebracht. Zijn eigen composities als Spanish Stroll, Cadillac Walk en Demasiado Corazon, en de covers Stand By Me en Hey! Joe krijgen een authentiek klinkende begeleiding. Akoestische 'Spaanse' gitaren, een koortje van schorre mannenstemmen en een klagende accordeon creëren de lome, romantische sfeer.

De Don Juan van de rock zelf croont en jankt. Zijn hoge stem huivert in de liedjes vol uitgestelde verlangens. I Must Be Dreaming of Maybe Tomorrow heten dan ook zijn koesteringen van het onbereikbare. Bij deze opeenvolging van beste momenten uit DeVille's oeuvre is te horen dat hij nummers schrijft die klinken alsof ze ook wel door Otis Redding geschreven hadden kunnen zijn, of een andere soul-grootheid. DeVille's Maybe Tomorrow is bijvoorbeeld sterk verwant met Ben E. Kings Stand By Me. Zonder een imitator te worden maakt DeVille stijlvaste nummers met gevoel voor traditie.

    • Hester Carvalho