Voor de vijfde keer een Armeens confectie-atelier afgebrand in Almelo

ALMELO, 27 DEC. Voor de vijfde keer in twee maanden is vanochtend in Almelo een Armeens confectie-atelier afgebrand. In tegenstelling tot de voorgaande branden was een molotovcocktail ditmaal niet de oorzaak.

De brand lijkt volgens de politie van binnen uit om zich heen te hebben gegrepen. Of er ditmaal van brandstichting sprake is moet blijken uit onderzoek. Een speciaal team van acht mensen onderzoekt het verband tussen de Almelose atelierbranden. De ateliers zijn “terug te voeren tot een aantal families” van Armeense afkomst, aldus een woordvoerder van de politie. Het onderzoek heeft nog geen motief uit kunnen sluiten. “Alles staat open, van balorigheid tot wraakacties, rechts geweld of gewone verzekeringsfraude.”

Ook vijf woonhuizen van Turkse families in de Almelose wijk Kerkelanden vielen de afgelopen maanden ten prooi aan brand. In slechts één geval ging het om een spontane brand. Het rechercheteam betrekt ook deze gevallen in het onderzoek. Volgens de politie zijn er in de wijk geen spanningen tussen bevolkingsgroepen. Politie en brandweer houden verscherpt toezicht.

Surveillerende agenten ontdekten de brand om half vijf vanochtend, en konden door snel ingrijpen voorkomen dat die oversloeg naar een aantal andere bedrijven die in hetzelfde pand gehuisvest zijn. Het atelier leed enkele tonnen schade. Het was, evenals de andere getroffen ateliers, tegen brand verzekerd.