Uitgevers staan in de schijnwerper op'doodstille' beurs

AMSTERDAM, 27 DEC. De uitgevers, VNU voorop, trokken door hun forse koersstijgingen vanochtend grote aandacht op een verder 'doodstille' effectenbeurs. De EOE-index, die afgelopen vrijdag afsloot op 411,03 punten, steeg vanochtend opnieuw met 2,94 punten.

AMSTERDAM De aandelenkoersen zijn aan het begin van de laatste week van het jaar over een breed front fors gestegen. De vaste stemming op een zeer stille markt joeg het EOE-record dat vorige week tijdens de handel op 411,14 werd neergezet nog wat verder omhoog. In de loop van de ochtend gaf de belangrijkste beursbarometer een stand van 414,24 aan. “Er was na de krankzinnige drukte van de afgelopen weken vanochtend nauwelijks omzet zodat de kleinste order al van invloed was op de index”, verklaarde een handelaar.

De koers van Elsevier, die de laatste weken vrijwel dagelijks met guldens tegelijk naar boven sprong, schoot vanochtend nog eens met 2,70 gulden omhoog tot 183,30. Het aandeel VNU werd maar liefst 3,80 gulden duurder op 127,30 terwijl de koers van Wolters Kluwer met 1,30 klom tot 127,30.

Ook de fondsen in de voedingsmiddelenindustrie staken af in positief opzicht. Unilever steeg acht dubbeltjes tot 226,30, Heineken ging 1,60 omhoog naar 215,60, terwijl Bols Wessanen twee kwartjes kon laten bijschrijven op 45,90. Alleen CSM moest twintig cent achteruit naar 73,50.

In het geval van de internationals waren de ogen opnieuw gericht op Akzo. Het chemieconcern ging anderhalve gulden omhoog naar 187,10. Koninklijke Olie veerde vier stuivers op tot 201,40. Eenzelfde stijging beleefde Philips. Daarmee kwam de koers van het elektronicaconcern op 39,80. De enige international die omlaag moest, was KLM. De koers van de luchtvaartmaatschappij daalde twee kwartjes tot 40.90.

De Amerikaanse dollar heeft vanochtend de laatste week van het jaar eveneens ingezet met een hogere koers. Op de wisselmarkt van Amsterdam werd om 10.00 uur een koers neergezet van 1,9040 gulden.

De handel in ponden sterling lag vrijwel stil. In Groot-Brittannië zijn de markten maandag en dinsdag gesloten. Het pond was in Amsterdam niettemin bijna een cent hoger dan eind vorige week. Vanochtend werd 2,8625 gulden genoteerd na 2,8530 vorige week vrijdag. Ook bij de andere munteenheden zag het er kalm uit. De Franse frank begon de week op 32,880 (per honderd) na de afgelopen week te hebben afgesloten op 32,895.

Het Damrak was afgelopen vrijdag kalm het kerstweekeinde ingegaan. In de stille markt, die al om half twee sloot, kregen even winstnemingen de overhand, waardoor de EOE-index kort na elf uur beneden de 410 punten terechtkwam.

Daarna richtten veel koersen zich weer wat op. De index eindigde op 411,03, wat een verlies van slechts 0,14 punt betekende. Daarmee week Amsterdam echter wel af van Londen, waar de FTSE-index op een nieuw record terechtkwam. Deze graadmeter steeg met bijna 16 naar 3412,3 punt. De obligatiemarkt zette de rustige stijging van de afgelopen dagen voort met winsten tot rond de 15 cent. De koersindex noteerde onveranderd 278,6. De omzet kwam op 1146 miljoen gulden. Daarvan kwam 602 miljoen voor rekening van de aandelensector. Ook op de optiebeurs was het rustig. De totale omzet beliep 19.000 contracten, voor het merendeel koopopties.

TOKIO Op de beurs van Tokio daalde de Nikkei 225-index voor het eerst sinds 8 december onder de 17.000 punten. De scherpe daling van 321,23 punten naar 16.819,88 punten was een reactie op de persconferentie voor Kerstmis van de Japanse premier Morihiro Hosokawa. Daarin kondigde de Japanse premier aan dat de inkomstenbelasting zal worden verlaagd. De belastingverlaging is een van de maatregelen in het stimuleringsplan dat de kwakkelende economie van Japan moet oppeppen. Over de omvang en de financiering van belastingverlaging gaf hij echter geen details.

Het stimuleringsplan bestaat verder uit maatregelen die steun moeten bieden aan sectoren die worstelen met de gevolgen van reorganisaties, waaronder de landbouw. Bovendien wil Hosokawa de werkloosheid aanpakken en particuliere investeringen stimuleren. Dit laatste moet vooral gebeuren door het aantal belemmerende regels te verminderen. Tokio hoopt hiermee hoofdzakelijk de investeringen in de woningmarkt, de telecommunicatie- en de distributiesector te verbeteren. Hosokawa rekent erop dat deze maatregelen op korte termijn effect sorteren.

De effectenbeurzen van Brussel, Londen en Hongkong zijn vandaag gesloten. New York was vrijdag gesloten, zodat ook van die beurs er geen koersen zijn.