Tijdens kerstweekend in Sarajevo elf doden

SARAJEVO, 27 DEC. Bij voortgaande beschietingen in Sarajevo zijn tijdens het afgelopen kerstweekeinde elf doden en 99 gewonden gevallen. Sarajevo zit sinds vorige week zonder stroom, nadat een belangrijke elektriciteitsleiding werd getroffen door artillerievuur.

Elders in Bosnië werd hevig gevochten, met name tussen Kroaten en moslims. De gevechten en beschietingen vonden plaats in weerwil van een zogeheten kerstbestand, waartoe de drie strijdende partijen tijdens het vredesoverleg in Brussel donderdag hadden besloten. Op 15 januari zouden de partijen opnieuw met elkaar gaan onderhandelen.

Woordvoerders van het Bosnisch-Servische leger weerspraken een bericht in het dagblad Borba dat de commandant van de Bosnische Serviërs, Ratko Mladic tijdens een tocht langs het front gewond was geraakt. Mladc zou getroffen zijn door twee kogels. Eén daarvan werd gestuit door zijn kogelvrije vest, de ander trof hem in het achterste. Als bron voor het bericht voerde Borba een organisatie van Servische veteranen aan. Een Bosnisch-Servische militair omschreef het bericht als wishful thinking.

In de moslim-enclave Bihac, in het noiordwesten van Bosnië, werd een Franse VN-soldaat in zijn voertuig gedood door automatisch geweervuur. Het incident deed zich voor tijdens een kerstbezoek van de Franse minister van defensie Léotard aan de daar gelegerde Franse blauwhelmen. (AP, Reuter, AFP)