SNS stoot belang Willard (effecten) af

AMSTERDAM, 27 DEC. De spaarbanken-groep SNS heeft begin deze maand zijn belang in het effectenkantoor Willard verkocht aan de Brabantse vastgoedbelegger en voormalige autodealer Jan Bertens voor een onbekend bedrag. SNS in Den Bosch heeft vanmorgen desgevraagd laten weten dat de verkoop van het belang van 42 procent van de aandelen en enkele prioriteitsaandelen “een bescheiden boekverlies” heeft opgeleverd.

Volgens SNS wordt dit verlies “voor lief genomen”. De verkoop is onderdeel van een in november opgestelde 'akte van dading' tussen de directie van Willard en SNS, waarmee beide partijen hun conflict over een garantiestelling door SNS schikten. “Toen duidelijk werd dat de belangen van het effectenkantoor en de bank niet langer parallel liepen, is er besloten om afscheid van elkaar te nemen”, zegt een woordvoerder. De SNS werd begin jaren negentig eigenaar van het pakket-Willard door de fusie van enkele spaarbanken waaronder de Bondsspaarbank.

De directe aanleiding voor de verkoop van het belang is een verlies van ongeveer een half miljoen gulden dat Willard in augustus leed met een optie op obligaties. De nieuwe grootaandeelhouder, Bertens, licht toe: “Het ging om een transactie die volgens een medewerker niet en volgens de klant wel was uitgevoerd. Directeur Theo Willard heeft toen de klant het voordeel van de twijfel gegeven en het aanzienlijke verlies gecompenseerd.”

Het garantievermogen van Willard kwam door het verlies onder druk te staan, reden waarom het controlebureau van de beurs H. Habrink Numan aanstelde als tijdelijk bewindvoerder. Habrink Numan was betrokken bij de reorganisatie van Willard die directeur Theo Willard vorige week de kop kostte. Formeel trok Willard zich vrijwillig terug als beurslid, maar volgens ingewijden gebeurde dit onder druk van het controlebureau.

De directie van Willard wilde dat SNS zich voor dit verlies garant stelde, maar de spaarbank in Den Bosch weigerde dit. “Wij stelden ons garant tot een maximumbedrag en door dit verlies ging Willard daarover heen. Naar aanleiding van dit verlies hebben we dit garantiebedrag verlaagd; dat is een onderdeel van het afscheid”, zegt SNS. Volgens Bertens wilde SNS al langer af van Willard, omdat de bank inmiddels een aparte effectenafdeling heeft opgezet.

Bertens, die tot voor kort Citroëns verkocht, heeft Willard inmiddels een kapitaalinjectie gegeven “in de orde van grootte” van het geleden verlies: “Het garantievermogen is nu geen enkel probleem meer.” Bertens wil als directeur een verdere reorganisatie doorvoeren en spreekt met enkele medewerkers over een vetrekregeling. “Ik heb ervaring als belegger en ben goed in de organisatie van bedrijven. Ik geloof in Willard en in de mensen daar.”