Shirley Horn

Shirley Horn: Light of Darkness (Verve 519 7032). Distributie: Polydor

Dat Shirley Horn haar nieuwe cd Light Out of Darkness ziet als 'a tribute to Ray Charles' is vooral haar eigen zaak en minder die van de luisteraar. Er staan op deze cd weliswaar een paar typische 'Brother Ray'-stukken (al zijn juist die niet door hem zelf geschreven) maar bij andere kun je net zo goed, of zelfs veel beter, aan andere uitvoerders denken. Bij Makin' Whoopee bijvoorbeeld aan Ella en Louis en bij Bye Bye Love natuurlijk aan de Everly Brothers.

Daar komt nog eens bij dat Shirley Horn het repertoire volslagen anders aanpakt dan Charles dat doet. Zoekt de laatste het graag in grote gebaren en hysterische overdrijving, Horns versies klinken meest vederlicht en heel intiem, bijna naar binnen gekeerd. Zo levert Drown in my own Tears een heel droge versie op, en wordt ook Georgia on my Mind van enig pathos ontdaan. De trouwe Shirley Horn-fans zijn daar vermoedelijk heel gelukkig mee. Of Ray Charles-devoten er voor zullen vallen mag worden betwijfeld.

    • Frans van Leeuwen