Ruzie escaleert tussen Georgische ministeries

TBILISI, 27 DEC. Het hoofdkwartier van de Georgische inlichtingendienst in de hoofdstad Tbilisi is zaterdag ernstig beschadigd toen een bom op de binnenplaats ontplofte. Twee mensen raakten gewond, van wie een ernstig. Belendende percelen en auto's raakten eveneens beschadigd.

Het ministerie van veiligheidszaken - waaronder de inlichtingendienst ressorteert - noemde de aanslag “een provocatie”, die gezien moet worden in het licht van de recente "spanningen' tussen het ministerie van veiligheidszaken en het ministerie van defensie, maar stelde het leger niet rechtstreeks verantwoordelijk voor de bom. Een dag eerder had minister van defensie Georgi Karkarasjvili bekendgemaakt dat hij enkele gebouwen van het ministerie van veiligheidszaken voor zijn eigen ministerie opeiste. Een groep functionarissen van het veiligheidsministerie in een auto zou later op de dag zijn mishandeld door militairen. Karakasjvili en zijn collega van veiligheidszaken Igor Georgadze zouden daarop met elkaar op de vuist gegaan zijn.

Het ministerie van defensie noemt de beschuldigingen “desinformatie”. De Georgische president Edoeard Sjevardnadze heeft een onderzoek gelast naar de aanslag. De tanks en pantservoertuigen die na de aanslag op straat verschenen in Tbilisi zouden volgens regeringswoordvoerders niets te maken hebben met de inter-ministeriële ruzie.

Waarnemers houden er eveneens rekening mee dat de aanslag het werk is van een van de rebellengroeperingen waarmee de Georgische overheid slag levert: de separatisten die ijveren voor onafhankelijkheid van de westelijke provincie Abchazië; aanhangers van de verdreven president Zviad Gamsagoerdia; en een etnische minderheid in Zuid-Ossetië die aansluiting zoekt bij Noord-Ossetië. (Reuter)