Retrospectief op komst met alle films van Fellini

AMSTERDAM, 27 DEC. Het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam en het Haags Filmhuis zullen in april het complete filmoeuvre, drieëntwintig films groot, van de onlangs overleden Italiaanse regisseur Federico Fellini (1920-1993) vertonen. Voor La voce della luna (1989), Fellini's laatste film, betekent dat een Nederlandse première: de film is hier nooit uitgebracht geweest.

Ook bevat het programma drie films waarin Fellini optreedt als figurant: Il Miracolo (1948) van Roberto Rosselini, Alex in Wonderland (1970) van de Amerikaan Paul Mazursky en C'eravamo tanto amati (1975) van Ettore Scola.

De VPRO-televisie werkt mee aan het retrospectief door vijf films uit te zenden: I Vitelloni (1952), La Strada (1954), La Dolce Vita (1960) en Amarcord (1973). De NOS vertoont Ginger e Fred (1986).

Het idee voor het retrospectief dateert van voor het overlijden van de cineast. Het plan was zelfs de regisseur uit te nodigen voor deFellini-maand. Na zijn overlijdensbericht in oktober werd gevreesd dat het programma geen doorgang zou kunnen vinden omdat men verwachtte dat Cinecittà International de vertoningsrechten voor de films zwaar zou verhogen. Die angst bleek ongegrond.