Philips in zee met British Telecom

ROTTERDAM, 27 DEC. Philips heeft besloten het grootste deel van zijn internationale telefoon- en dataverkeer te laten verrichten door British Telecom. Het elektronicaconcern kan zijn internationale telecommunicatie goedkoper laten uitvoeren door het Britse bedrijf.

Eerder deze maand werd bekend dat een groot aantal multinationals, waaronder Philips, Rank Xerox, ICI, BASF en DuPont, de krachten bundelen om een betere onderhandelingspositie te verwerven tegenover de telecommunicatiebedrijven. Deze multinationals zijn van mening dat de telecom-concerns hun tarieven voor het internationale verkeer aanzienlijk kunnen verlagen.

Philips en PTT Telecom willen de overstap desgevraagd niet uitvoerig toelichten. Betrokkenen wijzen erop dat de achterliggende reden hiervan kan zijn dat PTT Telecom een grote klant is van Philips Communications Systems, dat voor zijn omzet voor zestig procent afhankelijk is van de aankopen van PTT Telecom. Wanneer PTT Telecom in navolging van Philips zou besluiten ergens ander te gaan 'winkelen' zou dat ernstige consequenties voor Philips Communications Systems kunnen hebben. PTT Telecom wil niet ingaan op deze suggestie.

British Telecom, de eerste Europese telefoonmaatschappij die is geprivatiseerd, werft - onder meer via een vestiging in Amsterdam - al geruime tijd klanten in het buitenland. Eerder maakte het bedrijf bekend het contract te hebben verworven voor de afwikeling van internationale dataverkeer van Intrum Justitia in Amsterdam, Europa's grootste incassobureau. Ook verricht BT diensten voor de afdeling valutahandel van ABN Amro.

PTT Telecom noemt het “natuurlijk nooit plezierig wanneer je een deel van je activiteiten verliest”, maar wil geen details kwijt over aard en omvang van het weggevallen Philips-verkeer. Volgens de PTT-woordvoerster betreft het “een gezonde concurrentie waarvan we wisten dat dat die er aan zou komen. Het omgekeerde, dat bedrijven met hun telecom-activiteiten naar ons overstappen, gebeurt uiteindelijk ook.”

Bij Philips is het besluit om met British Telecom in zee te gaan een simpele kosten-baten-analyse. “Daar is ieder bedrijf in deze tijd mee bezig”, zegt een woordvoerder. “Zo schokkend is het dus niet. We hebben enkele maanden geleden al gezegd dat we ons zouden aansluiten bij een groep bedrijven om gezamenlijk te proberen een zo'n goedkoop mogelijk tarief na streven. Waar dat gebeurt is om het even. We doen daar verder ook geen mededelingen over.”