Ontstekers op Franse kust

PARIJS, 27 DEC. De gehele Atlantische kust van Frankrijk is gisteren voor strandgangers gesloten verklaard, omdat de stranden bezaaid liggen met circa 5.000 explosieve ontstekers.

Een op Cyprus geregistreerd vrachtschip had de ontstekers die gebruikt worden om bij bouwwerkzaamheden rotsen op te blazen, vorige week op zee verloren. De eerste ontstekers spoelden toen aan op de Bretonse kust. Gisteren werd het explosieve materiaal ook ten zuiden van Bordeaux gevonden. De ontstekers kunnen bij aanraking dodelijk zijn. Militairen, brandweerlieden en deskundigen op het gebied van explosieven zijn bezig met het opruimen van de stranden. Aan de Kanaalkust spoelden de afgelopen dagen tevens 7.000 zakken met pesticiden aan, die begin december verloren werden door een Frans vrachtschip. Ook zijn er vaten met aceton gevonden. (Reuter, AFP, AP)