Leiding ATP ontkent beschuldigingen van Becker over doping

ROTTERDAM, 27 DEC. De beschuldigingen van Boris Becker over dopinggebruik in het professionele tennis slaan nergens op. Dat is de reactie van Mark Miles, directeur van de Association of Tennis Professionals (ATP), de vakbond van de spelers die de meeste toernooien organiseert. “De ATP-tour is vastbesloten om zich aan een anti-dopingprogramma te houden, dat het beste is van alle professionele en amateur-sporten”, verklaarde Miles. “Wij denken een zuiver blazoen te hebben. Tot op de dag van vandaag heeft geen enkele speler positief gereageerd op een dopingtest.”

Becker verklaarde vrijdag in een interview met de Frankfurter Algemeine Zeitung dat menig toptennisser naar stimulerende middelen greep om de stress van zijn sport beter te kunnen doorstaan. “Waarom zou er geen doping zijn in een sport waar zoveel geld in omgaat?”, vroeg Becker zich af. De ATP controleert al jaren op doping, maar is nog nooit met een positief geval naar buiten getreden. Volgens Becker doet de ATP dit niet uit vrees sponsors te verliezen. Dat nog geen enkele speler werd betraft, noemde Becker een lachertje. Hij zei van positieve gevallen te weten. “Geen anabolica, wel amfetamine, cocaïne en marihuana.”

Mark Miles somde voor 1993 concrete getallen op. De ATP voerde bij negen toernooien 431 dopingcontroles uit op 231 spelers en speelsters. Onder hen bevonden zich 19 spelers uit de top-20. Het gros was meermalen aan een test onderworpen, enkelen meer dan drie keer. De ATP had geen enkel positief geval gevonden. De organisatie verklaarde jaarlijks een miljoen gulden aan dopingonderzoek te besteden.

Ion Tiriac blijft vooralsnog de financiële zaken van tennisser Boris Becker behartigen. Op 21 juli van dit jaar maakte Becker bekend dat hij de samenwerking met zijn Roemeense ontdekker en manager Tiriac had beëindigd. Tiriac weigerde daaraan mee te werken. Het contract van Becker met Tiriac blijkt nog steeds geldig. Dat betekent dat alle sponsorgelden, bestemd voor Becker, op de rekeningen van Tiriac worden overgemaakt. Van de Italiaanse kledingfirma Lotto krijgt de oud-Wimbledonkampioen elf miljoen gulden per jaar, van het gokbedrijf Faber 3,5 miljoen gulden per jaar. Tiriac heeft volgens het contract met Becker telkens recht op maximaal dertig procent van het sponsorgeld. Van het prijzengeld mag hij tien procent vasthouden, van opbrengsten uit demonstratiepartijen vloeit vijftien procent in de zak van Tiriac.

Monica Seles denkt uiterlijk maart haar rentree in het tenniscircuit te maken. De voormalige nummer één heeft dan bijna een jaar buitenspel gestaan. In april werd Seles tijdens een toernooi in Hamburg door een onverlaat met een mes in de rug gestoken. In een vraaggesprek met een Amerikaanse krant zegt Seles weer optimistisch te zijn over de toekomst. De gedachte aan het voorval in Hamburg heeft Seles verdrongen met behulp van Bob Kersee, echtgenoot van de zevenkampster Jackie Joyner. (ANP, Reuter, SID)