Gijzeling Rusland beëindigd en vier gangsters gevat

MOSKOU, 27 DEC. De vier mannen die vorige week in het zuiden van Rusland een tiental schoolkinderen gijzelden, tien miljoen dollar losgeld ontvingen en een poging deden om in een helikopter te ontkomen, zijn na een klopjacht in het Kaukasisch gebergte in handen van de autoriteiten gevallen.

Ook het losgeld is terecht. De laatste gijzelaars waren zondag vrijgelaten. In Rusland staat op ontvoering de doodstraf.

De gijzeling begon vorige week donderdag in een school in de stad Rostov a/d Don, duizend kilometer ten zuiden van Moskou. De gangsters vertrokken per bus en kregen vervolgens een zware transporthelikopter van het Russische leger, waarmee zij naar eigen zeggen naar Iran wilden gaan om een van hen te laten behandelen voor aids. Iran weigerde de vier toe te laten. De gijzelaars werden in de loop van het weekeinde in kleine groepjes vrijgelaten.

Zondag vertrokken de gangsters met de helikopter en het uit Moskou overgebrachte losgeld - in nieuwe Amerikaanse dollarbiljetten - van het vliegveld bij het kuuroord Mineralnye Vodyvan. In de Kaukasische regio Dagestan stapten de mannen uit, waarna soldaten en politie-agenten een klopjacht begonnen, die tot hun aanhouding leidde. De autoriteiten zeggen te geloven dat hun voornemen om naar Iran te komen bedoeld was als afleidingsmanoeuvre om ongemerkt weg te komen. (AP)