CIA: kans dat N-Korea kernbom heeft is groot

PEKING/ WASHINGTON, 27 DEC. Noord-Korea is waarschijnlijk in staat een of twee kernbommen te maken, zo staat in een gisteren uitgelekt rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Pyongyang weigert sinds begin dit jaar verdere inspectie van zijn nucleaire installaties. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, zei vandaag dat Noord-Korea “de politieke wil heeft om dit probleem vreedzaam op te lossen”.

Over de nucleaire plannen van het orthodox-communistische Noord-Korea bestaat in het buitenland al jaren grote onduidelijkheid en zorg. Wel staat voor vrijwel alle kernwapendeskundigen en geheime diensten vast dat de Noordkoreanen - ondanks hun ontkenning - bezig zijn met de ontwikkeling van een atoombom. Vorige week zeiden twee Westerse diplomaten na een bezoek aan Pyongyang tot de overtuiging te zijn gekomen dat het bewind "de bom' al heeft. Gisteren sloot de CIA zich daarbij aan.

In het tot nu toe geheim gehouden rapport zegt de CIA dat er “meer dan 50 procent kans” bestaat dat Noord-Korea al een kernwapen heeft. Het land zou 12 kilo plutonium hebben waarmee een bom kan worden gemaakt die vergelijkbaar is met Litte Boy, de eerste Amerikaanse atoombom die in 1945 het Japanse Hiroshima verwoestte. Noord-Korea bezit ook de raketten (Scuds) die nodig zijn voor de lancering en ontstekingsmechanismen.

VN-secretaris-generaal Boutros-Ghali, die het afgelopen weekeinde Noord-Korea bezocht, wilde vandaag geen commentaar geven op het CIA-rapport. “Ik ben geen militair deskundige”, zei hij. Boutros had een ontmoeting met de Chinese premier Li Peng, die herhaalde dat Peking economische strafmaatregelen tegen Noord-Korea van de hand wijst.

Pag.4: "Niets kan het maken van de bom stoppen'

De Amerikaanse president Clinton heeft eerder gezegd dat Noord-Korea “niet kan worden toegestaan een kernbom te ontwikkelen”. Clinton heeft al gezinspeeld op economische sancties. Maar in het CIA-rapport staat dat noch diplomatiek overleg noch sancties Noord-Korea kunnen afhouden van zijn nucleaire plannen. Een economische boycot zou zelfs een aanval van Noord-Korea op Zuid-Korea kunnen provoceren, zo stelt het CIA-rapport. Sinds maart van dit jaar praten de VS en Noord-Korea bilateraal over een oplossing van de crisis. Hangende de uitkomst van de dialoog heeft Noord-Korea zijn beslissing om het Non-Proliferatieverdrag op te zeggen, opgeschort.

Op het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken bestaat een stroming die de CIA-inschatting bestrijdt. Volgens hoge fuctionarissen op het ministerie is Noord-Korea nog niet in staat een kernbom te maken en blijft een dialoog met Pyongyang mogelijk. Ook voor Boutros-Ghali is de weg van de dialoog nog niet voorbij. De VN-leider stak vrijdag de normaal gesloten grens tussen Zuid- en Noord-Korea over, bij de plaats Panmunjom, waarna hij in Pyongyang gesprekken voerde met de hoogste leiders. President Kim Il Sung sprak tegenover Boutros over “positieve signalen” in de gesprekken met de Amerikanen en wees bemiddeling van de VN van de hand.

Het Noordkoreaanse persbureau KCNA, dat als spreekbuis van de regering geldt, haalde vandaag fel uit naar de VS en Japan. “Hun beschuldiging (over de ontwikkeling van kernwapens door Noord-Korea) is een belachelijke leugen.” Het bureau kritiseert pogingen om de geldstroom van Koreanen in Japan naar Pyongyang (geschat op een miljard dollar per jaar) in te dammen. “Dit betekent dat het streven van de vijandige krachten om ons het zwijgen op te leggen in een zeer gevaarlijke fase is gekomen”, aldus

KCNA. (AP, Reuter)