China pakt illegale uitvoer naar Verenigde Staten aan

PEKING, 27 DEC. Het Chinese ministerie van handel heeft bij vijf Chinese bedrijven, die van illegale exportpraktijken naar de Verenigde Staten worden beschuldigd, de uitvoermogelijkheden beperkt.

De actie komt een week vóór de door de Amerikanen gestelde uiterste datum, waarop China stappen moet hebben ondernomen om zijn markt toegankelijker te maken voor buitenlandse produkten. Blijven maatregelen achterwege, dan dreigen de VS met tegenmaatregelen.

China heeft in een handelsverdrag met de VS beloofd de beperkingen op de invoer van buitenlandse goederen aan het eind van dit jaar te verminderen. Momenteel is het land een van de meest begunstigde handelspartners van de Verenigde Staten, maar verlenging van die status heeft Washington afhankelijk gesteld van maatregelen die Peking moet treffen om de invoer van buitenlandse artikelen te versoepelen. Het besluit over verlenging van de bevoorrechte positie van China zal halverwege volgend jaar worden genomen.

Het Chinese ministerie van handel maakte de actie bekend via het officiële dagblad China Daily. Bij drie van de vijf bedrijven worden alle uitvoervergunningen ingetrokken, terwijl bij twee andere de exportquota's worden teruggeschroefd. Bovendien heeft de overheid beslag gelegd op de winsten, die met de illegale uitvoer is geboekt. De vijf bedrijven zouden hun quota's hebben omzeild door hun produkten eerst te verschepen naar een ander land. Met andere labels werd de lading vervolgens naar de VS vervoerd.

Vorige week nog had een Amerikaanse handelsfunctionaris tegenover verslaggevers verklaard dat China geen “echte, belangrijke” vooruitgang had laten zien bij de opening van zijn markt. Een aantal Amerikaanse handelsvertegenwoordigers is nog altijd in China om de zaak te bespreken. Volgens de functionaris “schijnt de ontwikkeling van de laatste paar jaar tekenen te zien te geven dat China zich beweegt in de richting van een open economie, maar wel één, waarin een aantal sectoren tamelijk serieuze problemen opleveren”. (Reuter)