Brits cineast MacKendrick overleden

ROTTERDAM, 27 DEC. Afgelopen vrijdag is Los Angeles de Engelse filmregisseur Alex MacKendrick overleden. Hij werd 81 jaar oud. 'Sandy' MacKendrick glorieerde in de vroege jaren vijftig als een van de belangrijkste exponenten van de Britse comedy-cineasten van de Ealing Studio's. Drie van zijn films, The Lady Killers (1955), The Man in the White Suit (1951) en zijn debuut Whiskey Galore! (1948) worden algemeen gerekend tot het beste films van de Ealing-cineasten. In The Lady Killers excelleerde niet alleen Ealing-ster Alec Guinness maar ook de jonge Peter Sellers. Met dit optreden was het begin van zijn grootse acteercarrière een feit.

Alex MacKendrick werd in 1912 geboren in Boston, waar zijn Schotse ouders op dat moment op reis waren. Hij groeide op in Glasgow en doorliep de Glasgow School of Art, waarna hij free lance scenarioschrijver werd. Zijn eerste regieën voerde hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst van het Britisch Ministry of Information, waarvoor hij propagandistische documentaires maakte.

Toen in 1955 de Ealing Studio's werden verkocht aan de BBC, verhuisde MacKendrick naar de Verenigde Staten. Daar maakte hij onder andere het grimmige Sweet Smell of Succes, Volgens zijn weduwe lag zijn hart bij het onderwijzen van filmstudenten op de filmacademie die hij zelf in 1969 op had opgericht in Californië.