Bos weet van geen ophouden

Schaatser Thomas Bos zal wegens een longaandoening niet deelnemen aan de Nederlandse afstandskampioenschappen die morgen en woensdag op de Thialfbaan in Heerenveen worden verreden. Tijdens de titelstrijd had de 25-jarige rijder uit de kernploeg van bondscoach Ab Krook zich op de vijf en tien kilometer willen kwalificeren voor de Olympische Winterspelen, die volgend jaar februari in Noorwegen plaatsvinden. Bos, wereldrecordhouder op de bij de mannen incourante drie kilometer, kan door de aandoening niet voldoende zuurstof tot zich nemen.

Het is niet voor het eerst dit jaar dat Bos met longproblemen kampt. Afgelopen zomer liep hij al een forse trainingsachterstand door een longontsteking. En drie weken geleden moest hij om precies dezelfde reden als nu afzeggen voor wereldbekerwedstrijden op de olympische baan in Hamar. Sindsdien heeft de Hagenaar wel rustig getraind en ging hij er ook van uit deze week in Heerenveen te kunnen starten. Afgelopen weekeinde besloot Bos, die vorig seizoen teleurstelde maar desondanks opnieuw een plaats in de kernploeg kreeg toegewezen, daar alsnog van af te zien.

Wat is er nou precies mis?

Dat is nog niet helemaal duidelijk. Deze week word ik verder onderzocht, maar de longarts vermoedt dat de stofwisseling niet goed verloopt. De zuurstof wordt niet goed opgenomen in het bloed. Bij geringe inspanning heb ik nergens last van. Maar na een paar rondjes op de vijf kilometer krijg ik last, heb ik extra zuurstof nodig en juist dan blokkeert de toevoer. Ik had in Heerenveen best kunnen starten, maar ja, dan was ik achtste of zo geworden.

Zou dit NK afstanden je laatste kans op olympische kwalificatie zijn geweest?

In principe wel, of ik moet opeens snel herstellen en even snel heel goed gaan rijden. Op wereldbekerwedstrijden in Davos bijvoorbeeld. Maar zoals het er nu voorstaat, zit dat er niet in.

Wat betekent deze tegenslag voor je verdere carrière?

Ik had dit seizoen graag revanche willen hallen op mijn slechte rijden op de Spelen van Albertville, waar een griep me dwars zat. En op het ook al matige vorige seizoen. Dat zit er nu dus eigenlijk al niet meer in. Daarom ga ik denk ik nog wel een jaartje door. Om te laten zien dat ik het wel degelijk kan.

    • Paul de Lange