Basketbal is de populairste maar niet de oudste ...

Basketbal is de populairste maar niet de oudste Amerikaanse teamsport. Pas in 1891, bijna een halve eeuw na de opkomst van het honkbal, introduceerde dominee-gymnastiekleraar James Naismith basketbal op een christelijke school in Springfield. Het tenue dat de Amerikaanse speelster op bovenstaande foto uit 1927 draagt, is eigenlijk overbodig. Basketbal is nooit een contactsport geweest.

In Nederland werd al voor de Tweede Wereldoorlog gebasketbald. Dick Schmüll was de pionier. Hij richtte met een paar vrienden in 1947 de Nederlandse Basketball Bond op. Het Amsterdamse DED was de eerste landskampioen. In de jaren zeventig zorgden sponsors en Amerikaanse huurlingen voor een bloeiperiode.

De kortstondige internationale successen van clubs als EBBC Den Bosch zijn inmiddels verleden tijd. Kees Akerboom was het symbool van deze hoogtijdagen. Met zijn befaamde afstandsschot kreeg hij toen nog slechts twee punten.

Het was de tijd van de verbeten olympische duels tussen de Russische staatsamateurs en de beste Amerikaanse college-spelers. In 1972 won de Sovjet-Unie de gouden medaille, nadat de VS eerst als winnaar waren uitgeroepen. Bij de Spelen van Barcelona deden voor het eerst de beste Amerikaanse profs mee. Onder leiding van de later gestopte sterren Jordan en Johnson maakte het Dream Team duidelijk dat er nog steeds grote verschillen zijn tussen de beste professionele spelers en hun collega's uit de Europese competities. In de Verenigde Staten vreest men een vervlakking na het afscheid van het illustere tweetal. De angst lijkt ongegrond. Shaquille O'Neal van de Orlando Magic heeft volgens insiders de kwaliteiten en de uitstraling om Jordan en Johnson te doen vergeten.

De spelregels van het basketbal zijn in ruim 100 jaar tijd nauwelijks veranderd. De perzikmand die dienst deed als basket, werd een jaar na de introductie al ontdaan van zijn bodem. Een ladder is niet meer nodig, de bal ploft sindsdien keurig door het netje. Van recenter aard is de drie-secondenregel. De tijd dat een uit het café geplukte lange slungel niet wendbaar hoefde te zijn, is voorbij. Na drie tellen moet hij de vijandelijke bucket verlaten.

Dit was de laatste aflevering van de serie Destijds.

    • Jaap Bloembergen