Veil wil Balladur met een presentje verrassen

PARIJS, 24 DEC. De kerstgedachte leeft ook in de hoogste kringen. Simone Veil, de minister van gezondheid, sociale zaken en de stad, heeft haar 28 collega-bewindslieden gevraagd een kleinigheidje bij te dragen om de minister-president te verrassen. Duizend franc (330 gulden) is genoeg, het blijft een symbolisch gebaar. Om Edouard “onze bewondering te doen blijken en hem te bedanken voor de manier waarop hij onze ploeg leidt”.

Dat bericht bracht het Franse dagblad Liberation in de vorm van een overdruk van een brief op officieel papier. Navraag bij het kabinet van de minister leert dat de brief authentiek is. “Mevrouw Veil is de eerste op de lijst van ministers en een kerstgebaar is heel gewoon in ons land.” De hoogte van het bedrag is in overeenstemming met het salaris van een minister, dat tussen de 30 en 35.000 franc per maand bedraagt. Een cadeautje dus van een dag loon voor de baas.

De oproep is gedateerd 17 december. Dat was vorige week vrijdag, twee dagen voordat de Eerste der gewone ministers, tevens oud-voorzitter van het Europees parlement, op de Franse tv Edouard Balladur naar voren schoof als excellent kandidaat voor de opvolging van president Francois Mitterrand in 1995. Die waarschijnlijk ongevraagde geste heeft deze week de nodige drukte opgeleverd.

Voor Liberation is de bedelbrief aanleiding een paar suggesties te doen voor besteding van de verwachte 29.000 franc: dure Franse horloges en lederwaren liggen voor de hand. Maar wat te denken van 2.900 camembert- kazen van het merk President? Tegen inkoopprijs gaat dat net.

    • Marc Chavannes