PvdA senaat'beperkt' door kritiek

DEN HAAG, 24 DEC. De heftige kritiek van de Tweede Kamer onlangs op de Eerste Kamer, was een belangrijke reden voor de PvdA-fractie in de senaat alsnog akkoord te gaan gisteren met de Vreemdelingenwet.

Dat zegt senator J. van den Berg in een reactie op de confrontatie gisternacht tussen het kabinet en de Eerste Kamer over de aanscherping van de Vreemdelingenwet. Van den Berg wijst onder meer op de kritiek van partijgenoot en fractieleider Wöltgens op het politiek activisme van de Eerste Kamer. “Die kritiek werd in de Tweede Kamer breed gedragen. Dat heeft onze mogelijkheden in het debat over de Vreemdelingenwet aanzienlijk beperkt”, aldus Van den Berg.

De senator ontkent dat zijn fractie zich heeft laten leiden door vrees voor een verkiezingscampagne die gedomineerd zou worden door het vreemdelingenvraagstuk. Premier Lubbers suggereerde dit gisteravond tijdens een televisie-gesprek voor RTL5.

De VVD-fractie had in november al besloten akkoord te gaan met de nieuwe wet, onthulden VVD-senatoren gisterochtend. De liberalen hebben tijdens het debat wel 'zwaarwegende bezwaren' naar voren gebracht om toch nog concessies op het punt van het hoger beroep los te krijgen. “Als we, zoals het CDA deed, van te voren ons standpunt al bekend hadden gemaakt, hadden we met onze bezwaren wel op het dak kunnen gaan zitten”, zegt VVD-senator H. Heijne-Makkreel. Overigens erkent hij dat deze strategie weinig vruchten heeft afgeworpen. “Er blijft een ernstig defect in de wet zitten en dat zal voorlopig niet worden verholpen.”