Politie vindt explosieven en vuurwapens

AMSTERDAM, 24 DEC. De politie heeft in een garageloods in Zwanenburg vorige week zaterdag 45 kilo semtex-springstof, 81 ontstekers, 66 handgranaten, 25 vuistvuurwapens, 25 automatische wapens, 10 anti-tankraketten en enkele duizenden patronen van verschillend kaliber gevonden.

Het arsenaal bevond zich in een verborgen smeerput. De wapens, waaronder een groot aantal gebruikte en oudere modellen, zijn waarschijnlijk afkomstig uit het voormalige Joegoslavië. Ook werden enkele kilo's cocaïne en amfetamine- en xtc-pillen aangetroffen. De vondst is het resultaat van een onderzoek van een gecombineerd rechercheteam van de politiekorpsen Amsterdam/Amstelland en Gelderland/Midden. Zes Nederlanders, in leeftijd variërend van 28 tot 61 jaar, werden gearresteerd. De Belgische Rijkswacht hield twee mannen van 25 en 32 jaar aan. Dat verklaarde woordvoerders van de politie gisteren in Amsterdam.

Het onderzoek startte nadat onbekenden eind september dit jaar een handgranaat naar het Politie Opleidingscentrum (POC) in Amsterdam hadden gegooid. Het projectiel richtte alleen materiële schade aan. Begin oktober probeerden surveillerende agenten twee Chrysler Voyager busjes in de buurt van Ede aan te houden. Zij werden beschoten, waarna de inzittenden van beide busjes wisten te ontkomen. Kort daarop werden in de buurt van Ede explosieven gevonden, waaronder een op scherp staande handgranaat. Het bleek dat het om eenzelfde type ging als die welke naar het POC was geworpen. Nader onderzoek bracht aan het licht dat ook twee Belgen met beide incidenten te maken hadden. Dit tweetal werd gezocht voor een aantal gewapende overvallen en een wraakactie in Houthalen waarbij twee mensen zwaargewond raakten. Een van de Belgen, een ontsnapte gevangene, werd begin december na een schietpartij gearresteerd.

Zaterdag deed de Amsterdamse politie een inval in de loods en stuitte op het verborgen arsenaal. De arrestanten hebben gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. De aanslag bij het POC was uitgevoerd omdat de mannen een “hekel” hadden aan de politie. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.