Nationale feestdagen in de CAO 1992

Grafiek: Nederland is geen land dat veel nationale feesten viert. Een cao in Nederland geeft gemiddeld 6,3 dagen vrij voor nationale gebeurtenissen. Spanjaarden vieren veel meer feesten, twee hele weken per jaar krijgen werknemers hiervoor vrij. Japan staat op een tweede plaats met dertien dagen. Dit blijkt uit cijfers van de Verbond van Nederlandse Ondernemingen.

Hoewel Spanjaarden met kerstmis, Pasen en Pinksteren elke keer slechts één dag vrij krijgen, wordt dit ruimschoots gecompenseerd door andere kerkelijke feesten. In Spanje viert men onder andere de onbevlekte ontvangenis van Maria en Driekoningen. In Groot-Brittannië en in België hebben werknemers een handige regeling met hun werkgevers getroffen: valt een feestdag in het weekeinde, dan krijgen zij de maandag erna vrij.

    • Niek den Tex