Monique Velzeboer ernstig gewond geraakt in training

TOULOUSE, 24 DEC. Shorttrack-schaatsster Monique Velzeboer, die al was genomineerd als deelnemer aan de Olympische Spelen van Lillehammer, is tijdens een trainingsstage in de Franse plaats Font-Romeu ernstig gewond geraakt. Het lid van de Nederlandse kernploeg brak bij een valpartij de zesde halswervel. Ze heeft verlammingsverschijnselen in haar armen en benen. Ze is per helikopter naar het universiteitsziekenhuis van Toulouse gebracht en daar geopereerd.

Bondsarts Frans Nollet is gisteren naar Zuid-Frankrijk gevlogen om de rijdster bij te staan. Hij kon nog niets zeggen over de kansen op herstel van de 24-jarige Velzeboer. Ze kan misschien over twee of drie weken naar Nederland worden getransporteerd, als haar toestand dan stabiel is.

Monique Velzeboer werd de afgelopen drie jaar Nederlands kampioene shorttrack. De studente psychologie is de op één na oudste telg uit een shorttrack-familie uit Oud Ade. Haar broer Mark maakt ook deel uit van de nationale selectie van coach Gijs Rijneveld, terwijl de jongste zoon Velzeboer, Alexander, als een groot talent geldt. Monique's oudere zus Simone liep tijdens de Olympische Spelen van 1988 ook nekletsel op bij een val. Ze revalideerde toen wekenlang in een ziekenhuis in Calgary. Shorttrack stond destijds in Canada voor het eerst op het Olympische programma, als demonstratiesport. Monique Velzeboer veroverde toen goud.