Irak ontkent vuren op patrouille van VS

BAGHDAD, 24 DEC. Irak heeft ontkend dat het gisteren een geallieerde patrouille in Noord-Irak heeft beschoten.

De patrouille, die bestond uit 25 Amerikaanse, Britse, Franse, Turkse en Koerdische soldaten in vier voertuigen, kwam volgens het Amerikaanse ministerie van defensie gisteren tweemaal onder (machine-)geweervuur te liggen dat afkomstig was vanuit Iraakse stellingen nabij de stad Faydah. Het incident was het eerste treffen op de grond tussen Iraakse en geallieerde soldaten sinds het einde van de Golfoorlog in 1991. De patrouille bevond zich in de veiligheidszone, die de geallieerden na de Golfoorlog hebben ingesteld ter bescherming van de Koerden in Noord-Irak. Een door het officiële Iraakse persbureau aangehaalde regeringsbron noemde de Amerikaanse beschuldiging “vals”. (Reuter)