Franse kunstenaars naar Nederlandse musea

DEN HAAG, 24 DEC. Vijftien musea en andere kunstinstellingen in Nederland zullen in het voorjaar van 1994 werk exposeren van hedendaagse Franse beeldend kunstenaars. In totaal doen ongeveer dertig kunstenaars mee, die zijn uitgekozen door de deelnemende instellingen. Het werk dat zal worden tentoongesteld bestaat voornamelijk uit installaties en ruimtelijke kunst.

De meeste tentoonstellingen zullen worden geopend op 25, 26 en 27 maart en duren tot en met de maand april, sommige blijven langer. De Fransen willen met het project laten zien wat er in Frankrijk wordt gemaakt op het gebied van de hedendaagse moderne kunst. Onder de exposanten bevinden zich Niele Toroni, Jean-Marc Bustamante, Sophie Calle, Absalon, Jean-Charles Blais en Cassandre.

Het initiatief voor de manifestatie is genomen door de Association Française pour l' Action Artistique (AFAA) en het Franse ministerie van buitenlandse zaken. De coördinatie in Nederland is in handen van de Franse ambassade in Den Haag. “Het zijn geen verkooptentoonstellingen, het doel is vooral bekendheid te geven aan Franse kunstenaars en de communicatie tussen beide landen op cultureel gebied te bevorderen”, aldus Michèle Paris, cultureel attaché van de ambassade. “Ook willen we contacten tussen kunstenaars onderling stimuleren. We geven bijvoorbeeld een gids uit voor kunstenaars met nuttige adressen in Frankrijk.”

Elke deelnemende instelling nodigt een tot drie exposanten uit, behalve in het Rotterdamse beeldende-kunstcentrum Witte de With waar de Franse kunstenaar Daniel Buren een tentoonstelling samenstelt van zeven landgenoten. Het Haags Gemeentemuseum exposeert 'muziekmachines' die Claudine Brahem op verzoek van hedendaagse componisten heeft vervaardigd. De percussionist Jean-Pierre Drouet zal daarop drie concerten geven, te beginnen op 11 maart. Daarnaast toont het Haagse museum vroeg werk van Niele Toroni, dat nog niet eerder buiten Frankrijk werd geëxposeerd. Toroni is ook te zien in de hal van het Stedelijk Museum in Amsterdam, waar hij een muurschildering maakt.

De dependance in het Paleis Lange Voorhout toont tot eind mei affiches van de kunstenaars Jean Charles Blais, Villeglé en Cassandre. De laatste werd vooral in de jaren '20 en '30 bekend met zijn posters van treinen en pakketboten.

Onder de deelnemende kunstinstellingen bevinden zich verder de stichting De Appel en Ateliers W 139 in Amsterdam, de stichting Stroom in Den Haag, het Centraal Museum in Utrecht, het Gemeente Museum Arnhem, het Rijksmuseum Kröller Müller in Otterlo, het Teylers Museum in Haarlem en De Beyerd in Breda. Met Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam wordt volgens Paris nog onderhandeld over deelname. Op de binnenplaats van Het Kruithuis in Den Bosch komt een bewegend vijver-kunstwerk van Erik Samakh. De bewegingen worden binnen het museum door een computer omgezet in kikkergeluiden. Voor de Keukenhof in Lisse maakt Martine Aballea een labyrinth van bloemen. Het Amsterdamse Maison Descartes organiseert een lezingencyclus.

De manifestatie is eenmalig en is alleen bedoeld voor Nederland. De AFAA organiseerde al eerder een uitwisselingsprogramma, waarbij Nederlanders in Frankrijk exposeerden en Fransen in Nederland. Aan dit project is geen tegenprestatie gekoppeld van Nederlanders in Frankrijk.

Niet bekend

    • Gerda Telgenhof