Defensie koopt vier Fokker-60 toestellen

DEN HAAG, 24 DEC. Het ministerie van defensie heeft met Fokker overeenstemming bereikt over de aanschaf van vier Fokker-60-Utilty-toestellen.

Het zijn militaire transportvliegtuigen die zijn ontwikkeld op basis van de Fokker-50. Op aandrang van de Tweede Kamer is Defensie met Fokker gaan onderhandelen over een voor militaire doeleinden te ontwikkelen versie van de F-50. Dat heeft geresulteerd in de F-60, die langer is dan de F-50, een vrachtdeur en een versterkte laadvloer heeft. Het toekomstige toestel van de luchtmacht is onder meer in staat motoren van F-16-jachtvliegtuigen te vervoeren. De vier toestellen moeten in 1996 worden geleverd. Zij kosten samen 263 miljoen gulden. Daarnaast is 30 miljoen gulden nodig voor onder meer documentatie, eerste traning, reservedelen en beladingsapparatuur. Economische Zaken draagt 30 miljoen gulden bij. De toestellen worden geschikt gemaakt voor het vervoer van manschappen en gewonden en voor het droppen van parachutisten. De F-60's krijgen voorts militaire apparatuur voor navigatie, communicatie en identificatie, evenals zelfbeschermingsapparatuur tegen infrarood- en radargeleide raketten.