De eerste

De tweede van rechts moet het hebben verzonnen. Die kijkt het brutaalst. De jongen naast hem heeft er ook iets mee te maken. Hij kijkt zijn vriend aan met een blik die zegt: zonder ons was dit allemaal niet gebeurd. Die brutale kreeg het idee en die zonder pet wist hoe je eraan moest komen. Zo moet het zijn gegaan.

De andere jongens zitten op de tweede rang. Die helemaal links kijkt vol bewondering naar zijn vrienden. Dit had hij alleen nooit gedurfd. Nu blijft de jongen met de pet en de das nog over. Hij probeert net zo brutaal te kijken als de aanvoerder. Dat lukt hem niet. Hij doet iets wat niet mag en weet nog niet of hij daarvan mag genieten.

Het is nog niet zo ver. Er ontbreekt iets heel belangrijks: de rook. Een doosje lucifers of zo'n lekker ruikende benzine-aansteker zal binnenkort wel uit een broekzak worden gehaald.

Dit zijn vier jongens vlak voor hun eerste sigaret. De smaak van tabak hebben ze nog nooit geproefd. Hoe zullen ze na die eerste trekjes kijken? Lachen ze dan nog of worden ze misselijk? Stoppen ze ermee of nemen ze er meteen nog een? Wachten ze een week en beginnen ze dan voorgoed?

    • K. Schippers