'Aanvallen op Brinkman zijn stom'

DEN HAAG, 24 DEC. Het moet maar eens afgelopen zijn met de voortdurende aanvallen op CDA-fractieleider Brinkman, vindt premier Lubbers. “Ik krijg er op den duur genoeg van”, zei de minister-president gistermiddag na de laatste ministerraad voor Kerstmis.

Hoewel Lubbers over Brinkman sprak als “een hele sterke man”, nam hij toch zijn opvolger in bescherming. “Stom” noemde de premier aanval van staatssecretaris en tweede man van de PvdA, J. Wallage, op Brinkman, deze week in Elsevier. “Dom” vond Lubbers de aanval van Brinkmans partijgenoten De Vries en Heerma, die de fractievoorzitter hadden verweten teveel met glamour en beeldvorming in de weer te zijn. Lubbers zei het “absoluut niet eens” te zijn met die kritiek. “Ieder heeft zijn eigen manier van optreden”.

Wallage sprak over de “sloganfabriek” van Brinkman. Hij verweet de CDA-fractieleider er een “één-dimensionale benadering” op na te houden in de sociale zekerheid. Wallage zei, onder meer op grond van Brinkmans prestaties als minister van WVC, te betwijfelen of de fractieleider “straks premier wordt”.

Lubbers interpreteerde de aanval van Wallage als “een gefrustreerde reactie” van iemand die, na kritiek van de CDA-fractie, “met de Bijstand en de WW terug moest naar het kabinet”. Brinkman zelf, inmiddels vertrokken voor een skivakantie, reageerde gisterochtend in het Algemeen Dagblad enigszins gepikeerd op Wallage: “Iedereen kiest zijn eigen koers. Die van Wallage is er één van polarisatie. Ik reageer er niet op, maar ik vergeet het niet.” Bij de PvdA wilde men niet reageren op de uitlatingen van Lubbers en Brinkman.