Zuid-Afrika krijgt voor het eerst sinds 1982 lening van IMF

WASHINGTON, 23 DEC. Voor het eerst sinds 1982 heeft het Internationale Monetaire Fonds (IMF) weer een lening verstrekt aan Zuid-Afrika. Het gaat om een bedrag van 849 miljoen dollar, zo heeft het IMF gisteren bekendgemaakt.

De aankondiging van de lening kwam op de dag dat het Zuidafrikaanse parlement akkoord ging met een nieuwe grondwet waarin de gelijkheid van alle burgers wordt erkend.

Het laatste obstakel voor de verstrekking van een IMF-lening werd op 23 november uit de weg geruimd door de opheffing van de Amerikaanse sancties tegen het land. Met het geld zal onder meer mais worden geimporteerd. Dit is nodig door de grote droogte die de oogst heeft verwoest. Normaal gesproken exporteert Zuid-Afrika jaarlijks 1,2 miljoen ton mais. Sinds 1991 heeft het land ruim 4 miljoen ton moeten importeren.

Ook zal Zuid-Afrika het geld gebruiken om het hoofd te bieden aan de lage prijs van goud en andere grondstoffen op de internationale markt.

De vooraankondiging dat het IMF bereid was een krediet te verstrekken kwam nadat ANC-leider Nelson Mandela in september in een toespraak tot de Verenigde Naties om opheffing van de economische sancties tegen Zuid-Afrika had gevraagd. Het krediet komt uit een speciale faciliteit van het IMF, die beschikbaar is voor landen die door een onverwachte noodsituatie of plotseling teruggang van de export zijn getroffen. IMF-topman Michel Camdessus wees op de droogte die in Zuid-Afrika grote schade heeft aangericht. Voor een dergelijke lening gelden geen harde eisen over de uitvoering van een economische hervormingsprogramma. Wel moet Zuid-Afrika aangeven in welke richting het economisch beleid zal gaan. (Reuter)